Másodfokú riasztást adott ki hevesebb zivatarok veszélye miatt a meteorológiai szolgálat több vármegyére

Közérdekű - 2023-07-12

- Heves zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, Vas és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék területére az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután.


A veszélyjelzés szerint a négy vármegye egyes járásaiban heves zivatar kialakulására kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Elsőfokú riasztás van érvényben Veszprém, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Békés vármegyében.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint szerda estig még főleg a Tiszántúlon várható zivatar, néhol heves zivatar, illetve egy északnyugat felől érkező hidegfront előterében már újabb hullámban kipattannak heves zivatarok eleinte északnyugaton. A későbbiek során estétől, késő estétől már zivatarrendszerré szerveződve kiterjedtebben, de főként az ország északi felében heves kísérőjelenségeket okoznak és fokozatosan a keleti országrészre is átterjednek.

A legintenzívebb cellákat nagy méretű, néhol 5 centiméteresnél is nagyobb jég, 80-100 kilométer/órás vagy ennél erősebb szélvihar, valamint felhőszakadás kíséri.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok is kialakulhatnak. Mint írták, szerda éjjel főként az ország északi megyéiben, elsősorban a Dunántúl északnyugati-északi felében van reális esély a piros riasztás kiadására. Kisebb eséllyel a Dunakanyar tágabb térsége is érintett lehet, de a fő károkozó jelenségek leginkább északnyugaton és az Alpokalján várhatók - írták.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy ahol a heves zivatarok miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert, vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.