A néppárt és a Zöldek a hét végén dönthetnek Ausztriában arról, hogy koalíciós tárgyalásokat kezdenek-e

Külföld - 2019-11-06

Vasárnap várhatóan összehívják Ausztriában a Zöldek országos választmányát, hogy döntést hozzon arról: ha a párt felkérést kap, megkezdi-e a koalíciós tárgyalásokat a választási győztes Osztrák Néppárttal (ÖVP) - jelentették be a két párt delegációjának hetedik egyeztetése után.

. Az ÖVP a tervek szerint a hét végén vitatja meg, hogy melyik párttal kezdik meg a koalíciós tárgyalásokat, és a döntést hétfőn jelentik be.

.

A hetedik egyeztetés kedd este öt órán át tartott, a két párt ezt követően a tervek szerint már csak egyszer ül tárgyalóasztalhoz előzetes konzultációkra.

Az öt legfontosabb programpont ezúttal is az illegális migráció, a gazdaság megtorpanása, az oktatás, az átláthatóság és a klímavédelem volt. A megbeszélést követően egyetértettek abban, hogy az egyeztetések jó hangulatban zajlanak, ugyanakkor vannak még eltérő álláspontok.

A Zöldek listavezetője, Werner Kogler szerint "egyre inkább sikerül kialakítani egymásról egy képet".

A kormányalakítással megbízott Sebastian Kurz (ÖVP) "kielégítőnek és konstruktívnak" nevezte az egyeztetést. Továbbra is kitérő választ adott azonban arra a kérdésre, megkezdik-e a Zöldekkel a tényleges koalíciós tárgyalásokat. Nem válaszolt arra a kérdésre sem, mely párt, illetve pártok jöhetnek még szóba koalíciós partnerként: csak a Zöldek és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) között dönt majd, vagy megkérné az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) is, gondolja át korábbi elhatározását arról, hogy nem vesz részt a kormányzati munkában.

Több mint 30 órányi után tárgyalássorozat után a néppárt várhatóan pénteken meghozza a belső döntést arról, melyik párttal kezdik meg a koalíciós tárgyalásokat. A hétvégén összeül a vezetőség, hogy megvitassa a döntést, és várhatóan hétfőn jelenti be Sebastian Kurz, melyik pártot kérik fel koalíciós partnernek.

Az államfő által megbízott Sebastian Kurz a szeptember végi választásokat követően parlamenti súlyuk sorrendjében kezdte meg a koalíciós tárgyalások előtti, "tapogatódzó" egyeztetéseket a pártokkal. A második helyezett Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) listavezetője, Pamela Rendi-Wagner azonban az első forduló után bejelentette, hogy az előzetes egyeztetéseket befejezettnek tekinti, és a jövőben már csak a koalíciós tárgyalásokon kíván részt venni. A harmadik helyezett szabadságpárt (FPÖ) azt jelezte, hogy ellenzéki szerepre készül, ezért a továbbiakban nem folytatja a tárgyalásokat a néppárttal. A szeptemberi előrehozott parlamenti választásokon negyedik helyezett Zöldekkel viszont több fordulóra van szükség, mivel ők korábban még nem vettek részt kormányzati munkában.