Izraeli-palesztin - Belgium 1 millió euró értékű orvosi segélycsomagot küld a Gázába

Külföld - 2023-11-20

Belgium november végéig 1 millió eurós orvosi segélycsomagot küld a Gázai övezetbe - jelentette be Caroline Gennez belga fejlesztési együttműködési miniszter hétfőn.

"Jelenleg a gázai kórházak 75 százaléka működésképtelen. A Gáza északi részén lévő 24 egészségügyi intézményből csak egy működik még, és ott is alig maradt gyógyszer. Sok orvos, ápoló és más segélymunkás megsérült, eltűnt vagy életét vesztette. Az üzemanyag- és áramhiány miatt a sebészek kénytelenek mobiltelefonjuk vagy zseblámpájuk fényénél operálni. A mentőautók nem tudnak közlekedni" - taglalta a gázai helyzetet a miniszter.
Az orvosi ellátmányt, amelyet a belga közegészségügyi minisztérium biztosít, repülővel szállítják Oostendéből az egyiptomi Sínai-félsziget északi részén fekvő El-Arís városba, amely egyórányi autóútra van a Gázai övezetbe vezető rafahi átkelőtől. A szállítás a Vöröskereszttel és az egyiptomi kormánnyal együttműködve történik.
A segélyszállítmány többek között gyógyszereket, sebészeti műszereket, ortopédiai felszereléseket - kerekesszékeket és mankókat -, illetve a légzési problémákkal küzdő betegek ellátására szolgáló eszközöket tartalmaz.