Kihirdették a szlovákiai parlamenti választások hivatalos eredményét

Külföld - 2006-06-19

Pozsonyban a Központi Választási Bizottság vasárnap este kihirdette az előre hozott parlamenti választások hivatalos eredményét. A választásokat 29,14%-os eredménnyel a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) nevű baloldali ellenzéki párt nyerte meg, amely ezzel 50 mandátumhoz jutott.

A 2. helyen végzett 18,35%-kal és 31 mandátumával az eddigi kormányfő, a Mikulás Dzurinda nevével jegyzett Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) pártszövetség. A választási eredményeinek történelmi maximumát, 11,68%-os sikert ért el a Magyar Koalíció Pártja (MKP), azaz 20 mandátuma lesz az új, hatpárti szlovák parlamentben.

 

Harmadikként a négyéves parlamenten kívüli státus után a magyarellenessége miatt szélsőségesnek minősülő Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) végzett 11,73 százalékkal és 20 mandátummal. Az ettől mindössze 5 ezreléknyivel szerényebb, de mindenkori teljesítményeit meghaladó 11,68 százalékot és 20 - az eddigivel azonos számú - mandátumot szerzett a nyolc éve a pozsonyi kormánykoalícióhoz tartozó Magyar Koalíció Pártja (MKP) Mélyen a várakozások alatt végzett 8,79 százalékkal, 15 mandátummal Vladimír Meciar Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) nevű ellenzéki pártja.

 

Hasonlóképpen rosszabbul teljesített a várakozásoknál a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), amely a Dzurinda-kormányból januárban kilépve előidézte az idő előtti választások kiírását. A KDH 8,31 százalékos teljesítménye 14 mandátumot hozott.

Nem lépte át az 5 százalékos parlamenti küszöböt az eddigi parlament két ellenzéki pártja, a kommunista egypártrendszer jogutódjának számító KSS és a Dzurinda-párt régebbi szakadárjait tömörítő Szabad Fórum. A választásokon minden korábbinál alacsonyabb, 54,67 százalékos volt a részvétel. 4 272 517 választásra jogosult személyből 2 335 917 ment el szavazni, és 2 313 139 adott le érvényes szavazatot. A külföldön élő szlovák állampolgárok közül 3427 ember élt a választójogával.

(MTI)