Vanhanen elutasítja az EU-alkotmány átdolgozását

Külföld - 2006-06-19

 

Matti Vanhanen finn miniszterelnök egy vasárnapi német lapnak adott interjúban elutasította a vitatott EU-alkotmány átdolgozását. "Finnország azt akarja, hogy ez az alkotmány életben maradjon" - közölte az EU-elnökség teendőit július elsején átvevő Finnország kormányfője a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitunggal.

Finnország két hét múlva veszi át Ausztriától fél évre az elnöki teendőket, utána Németország következik. Vanhanen kijelentette, hogy országa ősszel ratifikálni fogja az alkotmányt, amit a frankfurti lap szerint a lépés bírálói úgy neveznek, hogy "Finnország mutatványt akar végrehajtani egy halott elefánttal".

      

A finn kormányfő szerint minden országban akadnak bírálók, akik "azt beszélik be nekünk, hogy az alkotmány halott. Mindenekelőtt az EU ellenzői mondják ezt, akik azt akarják, hogy az egész Európai Unió halott legyen. Nem fog sikerülni." Vanhanen azt is kifejtette, hogy nem elégséges az úgynevezett gondolkodási szünetet meghosszabbítani, "el kell kezdenünk az alkotmány népszerűsítését". Gondolkodási szünetet az EU-országok azt követően rendeltek el maguknak, hogy Franciaországban és Hollandiában egy évvel ezelőtt népszavazáson megbukott az alkotmány.

    

Vanhanen szerint az emberek előtt azt kell világossá tenni, hogy az egyes európai országok érdekeiket a globalizáció korában csak közösen, éppen az Európai Unió segítségével tudják érvényesíteni. "A 2004-es EU-bővítés sikertörténet. A legdinamikusabb gazdasági fejlődés a tíz új EU-országban megy végbe. Az eddiginél komolyabb figyelemre kell méltatni a tényleges eredményeket" - hangoztatta a finn kormányfő, aki nem tartja reálisnak, kivitelezhetőnek Wolfgang Schüssel osztrák kancellárnak azt a felvetését, hogy az alkotmányt minden EU-országban egyszerre bocsássák népszavazásra, s fogadják el, ha a szavazók és az országok többsége elfogadja azt.

(MTI)