10 éves a Mű-Terem Galéria

Kultúra - 2007-03-27

Kortárs kiállítással és virtuális galéria elindításával ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a Mű-Terem Galéria. A budapesti Falk Miksa utcában lévő nagyon is valós kiállítóhely ebből az alkalomból nevet is változtat. Ezen túl Virág Judit Galéria és Aukciósház néven folytatja tevékenységét.

A galéria már a megalakulását követő évben, 1998-ban berobbant a hazai és közép-európai műkereskedelembe egy Magyarországon korábban példátlan rekorddal: Rippl-Rónai József festménye a 3 és fél millió forintos kikiáltási ár csaknem hatszorosáért, 21 millió forintért kelt el. Az azóta tartó töretlen sikersorozathoz – a magas színvonalú kínálat mellett – jelentősen hozzájárult az új módszerek és marketingeszközök tudatos alkalmazása is. Ennek köszönhető, hogy a hazai festménypiacon ma a Virág Judit Galéria tudhatja magáénak a legtöbb árverési rekordot.

 

Eddig a galéria fő profilja a XlX. és XX. századi, neves magyar festők műveinek forgalmazása, aukciók és kiállítások szervezése volt. Mostantól ez a kínálat kiegészül a hazai kortárs festők kiemelkedő alkotásaival. Ennek jegyében nyílik március 17-én a Független festmény című kiállítás.

 

Ugyancsak az újítások közé tartozik az aukciós ház „új kiállítóhelye Budapesten”, a megújuló honlapról látogatható (www.viragjuditgaleria.hu)  virtuális galéria is. A havonta váltakozó, tematikus tárlat – egyfajta szolgáltatásként – igazi művészeti csemegéket kínál majd az érdeklődőknek. Újraélednek a régmúlt, legendás külföldi és hazai kiállításai, melyeket saját korukban még nem láthattunk személyesen, valamint a legmerészebb összetételű XIX. és XX. századi, valamint kortárs tárlatok kínálnak egyedül álló élményt a látogatók számára. A kiállítás anyagát a galéria szakértő művészettörténészei állítják össze több száz év magyar és külföldi művészetének kínálatából, a képek mellé érdekes, hasznos, helyenként meglepő információkat is közölve.

 

A Virág Judit Galéria és Aukciósház évfordulós eseményei között kiemelt helyet kap az áprilisban nyitó „best of” kiállítás, mely az árverezőház tíz évének legfontosabb képeit mutatja be egyben.

 A „10 év 10 este” rendezvénysorozata keretében a Galéria társművészetek jeles képviselőivel tart közös rendezvényeket Budapesten és országszerte. Alföldi Róbert, Kulka János, Zoob Kati lesz az első három rendezvény társszereplője.

Idei újdonság lesz a Galéria által kiírt évente megismétlődő pályázat, mely művészettörténész hallgatóknak ad kutatási lehetőséget adott témakörökben.

ID