30 éves a Főnix Díszítőművészeti Kör

Kultúra - 2006-06-10

Tegnap délután nyílt meg a 30 éves Főnix Díszítőművészeti Kör jubileumi kiállítása a Tímárházban. Az alkotások szeptember 15-ig tekinthetők meg.

Ha a Főnix Díszítőművészeti Kör múltját és jelenét röviden szeretnénk összefoglalni, még a múlt századba kell visszatekintenünk. Születése a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ működésének kezdeti időszakára esik. Első lépéseit az intézmény által indított hímző tanfolyam résztvevőinek közreműködésével és vezetésével tette meg, majd 1982-ben Szabó Kálmánné lett a szakkör vezetője. Következetes és szakszerű munkája nyomán a következő 10 évben egyre szebb eredményeket ért el a kör. 1985-ben az Országos Népművészeti Kiállításon a Zobor vidéki hímzésekért Gránátalma-díj, a koloni fehérhímzésekért ezüstplakett lett a közös munka jutalma. 1987-ben a kalotaszegi vállfű hímzés feldolgozása és bemutatása az ONK-n egy újabb Gránátalma-díjjal gazdagította az elismerések sorát. 1989-ben az erdélyi gyapjúhímzésekkel készített kézimunkák színvonalának elismeréséül az országos kiállításon bronzplakettet kaptak.

 

1992-ben a szakkör vezetését Guppcsóné Papp Katalin Népi Iparművész vette át. Továbbra is részt vettek országos, megyei és egyéb kiállításokon, melyek eredményességét emléklapok, oklevelek tanúsítják. 1994-ben az árapataki hímzés feldolgozásáért a XI. Országos Népművészeti Kiállításon az eredmény ismét Gránátalma-díj és Különdíj lett. A XXI. Kis Jankó Bori Országos Pályázaton – 1996 nyarán – II. díjat, az 1996 novemberében rendezett XII. Országos Népművészeti Kiállításon III. díjat kapott a szakkör. A XIII. ONK-ra beküldött munkáikkal 2000-ben Arany oklevél minősítést értek el.

 

A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ lebontása – ahol a szakkör a kezdeti időktől működött – újabb változást hozott. A Vasutas Egyetértés Művelődési Központ befogadta az „otthontalanná” vált társaságot, akik ettől kezdve a Főnix Díszítőművészeti Kör nevet vették fel – gondolva a hamvaiból folyton újjá éledő főnixmadárra. A változás újabb bemutatkozási lehetőséget nyitott meg előttük. 2003-ban Nagykanizsán a VI. Országos Vasutas Népművészeti Kiállításon is részt vettek. Bemutatott anyagjaikkal meghívást kaptak a 2006 júliusában megrendezendő kiállításra. A XIV. ONK-n Bronz oklevéllel díjazta a zsűri munkáikat.

 

A szakkör tagjai főként debreceniek, de az ország számos tájegységének népi hímzésével foglalkoznak. Terveik között szerepel, hogy legjobb egyéni munkáikat zsűriztessék, tagjaikat tanfolyamokra küldjék, hogy stabil alapot biztosítsanak a továbbra is kiemelkedő színvonalhoz, valamint a szakkör fennmaradásához szükséges utánpótlás folyamatos kinevelése.

 

id