„Fresh Art”

Kultúra - 2008-07-02

A Debreceni Művelődési Központ által működtetett Mű-Terem Galéria 2008. július 3-25. között „Fresh Art” címmel idén már harmadik alkalommal rendez csoportos kiállítást fiatal képzőművészek alkotásaiból. A pályázati kiállításon 19 alkotó közel negyven munkáját mutatják be.

A hagyományos szén, tempera, akril és vegyes technikával készült alkotások és olaj, vászon festmények mellett izgalmas fotók, agyag, máz és tükör kombinációjából készült szobor installációk, csiszolt síküveg alkotás, papír makett, sőt a fényjátékot bemutató szerkezet is látható. Július 3-án a 17 órai megnyitót követően az érdeklődők személyesen is találkozhatnak a kiállító művészekkel. A 2008. évi díjazott a zsűri döntése értelmében Fátyol Viola lett két, művészileg kiemelkedő fotójával. A tárlat munkanapokon 10-18 óráig, szombaton 9-13-ig ingyenesen látogatható, vasárnap és hétfőn zárva. 

 

A Debreceni Művelődési Központ által működtetett Debreceni Mű-Terem Galéria a Batthyány u. 24 sz. alatti felújított, műemlék jellegű, egykori cívis házban, hangulatos környezetben várja a képzőművészet iránt érdeklődőket. A három teremből álló, színvonalas kiállító tér, osztottságának köszönhetően, ideális bemutatóhely egyéni és csoportos tárlatok számára egyaránt. 

A Mű-Terem Galéria alapvető célja főleg Debrecenben és a térségben élő vagy innen elszármazott – továbbá neves hazai és külföldi  - alkotók művészi munkáinak bemutatása. Ennek érdekében kiállításaival többek között igyekszik elősegíteni a kortárs alkotók és a művészetbarát közönség egymásra találását, a „Fresh art” c. pályázatának meghirdetésével pedig különösen a fiatal művészgeneráció színre lépését.

 

A 2008. július 3-án nyíló kiállítás jelentősége két dologban ragadható meg. Egyrészt szeretnénk, hogy a fiatal alkotóművész generáció legtehetségesebb rétege széles körű nyilvánossághoz jusson, megismerjék és ezáltal a saját korosztályával együtt és között megméretessék. Örvendetes, hogy idén a képző- és iparművészeti egyetemről frissen végzett művészek is jelentkeztek alkotásaikkal és újszerű, kísérletező, de már határozott irányt mutató műveket adtak be felhívásunkra. Az új nevek: Imre Sándor, Matolcsi Beus, Mallár Gabriella, Molnár Dóra, Nagy Attila, Széll György, Szűcs Enikő, Varga Zsolt.

Másrészt célunk az is, hogy a galéria a fiatal művészek bemutatkozásának rendszeres fórumává és egyidejűleg találkozóhelyévé, egyfajta szellemi bázisává, a közös gondolkodás színterévé váljon.

 

A tárlaton olyan friss, kísérletező szemléletről tanúbizonyságot tevő, 35 év alatti, hivatásos és lehetőleg a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagságával bíró fiatal művészek mutatkoznak be, akik munkáikon az újszerű megoldásokat és a hagyományokhoz való kötődést együttesen demonstrálják. A pályázati kiírásnak megfelelően, a galéria szakmai munkáját segítő kuratórium két dologról is döntött: először is arról, hogy kinek, melyik művét, műveit, javasolja a júliusi csoportos kiállításra, másodszor arról, hogy ki az az alkotó, aki jutalmul, 2009-ben lehetőséget kap a galériában egyéni kiállítás megrendezésére.

 

A tavalyihoz képest az érdeklődés nem nőtt, a jelentkezők között viszont jelentős átrendeződés ment végbe: már ismert, sőt befutott művészek nem adtak be műveket, jelentkeztek viszont a fentebb már felsorolt művészek. Húsz alkotó mintegy hatvan művet – egy - egy pályázó legfeljebb hármat - nyújtott be kategóriánként. Pályázni lehetett festményekkel, grafikákkal, szobrokkal, iparművészeti alkotásokkal, fotókkal. Örvendetes, hogy a legtöbben Debrecenből jelentkeztek, de Hajdúszoboszlóról, Biharnagybajomról és néhány közeli településről éppúgy jelentkeztek. Egyetlen pályázó valamennyi beadott művét elutasították, a bent maradt kiállítók egyes művei szintén nem kerültek bemutatásra. A kiállított művek a technikák és a stílusok változatosságát, az autonóm művészi kifejezésmód szabad megtalálását reprezentálják.

 

A Mű-Terem Galéria 2008. évi Fresh Art pályázatának díjazottja: a debreceni Fátyol Viola „Land Art” címet viselő két fotójával. Ő jutalmul, 2009-ben, lehetőséget kap a galériában egyéni kiállítás rendezésére.

 

A kiállítás résztvevői: Bagdány Franciska (festőművész), Csorján Melitta (festőművész), Durucskó Zsolt (grafikus), Fátyol Viola (fotós), Horváth Bíbor (festőművész), Imre Sándor (képzőművész), Komlódi Judit (festőművész), Kujbus János (festőművész), Matolcsi Beus (iparművész - agyag, máz, tükör szobor installációival), Mallár Gabriella (képgrafikus), Molnár Dóra (grafikus), Nagy Attila (üveg-, iparművész), Soltész Melinda (üveg-, iparművész), Széll György (képzőművész), Szűcs Enikő (fotós), Tarnóczi Tamás (festőművész), Tolvaj Panna (festőművész), Tóth Zsuzsanna (festőművész), Varga Zsolt (festőművész).

 

A kiállítás megtekinthető július 3-25. között, naponta 10-18 óráig, szombaton 9-13 óráig, vasárnap, hétfő szünnap.