A Déri Múzeum kiállítása Lengyelországban

Kultúra - 2007-06-01

Az elmúlt év őszén kezdődött az a sikersorozat, amelyet a Déri Múzeum régészeti gyűjteményéből rendezett kiállítás arat Lengyelországban.

2006 szeptemberében harmadik alkalommal volt főszereplője a Déri Múzeum a Biskupini Régészeti Park központi kiállításának. Minden év szeptemberében kiállítással nyílik a két héten át tartó, óriási tömegeket megmozgató fesztivál.

Ennek befejezésekor az értékes római-kori anyagot előre lekötötte négy nagyváros régészeti múzeuma és vállalva a jelentős összegű biztosítás megfizetését mindenütt be is tudták mutatni az anyagot.

A „RÓMÁTÓL A BALTIKUMIG” című kiállítás 110 tételt mutat be a Déri Múzeum gazdag anyagából, csodaszép kerámia edényeket, fegyvereket, ruhadíszeket, nemesfém ékszereket, vázákat, valamit egy ritkaságnak számító, igen finoman megmunkált fémből készült asztalkát, amelyet még Déri Frigyes vásárolt Bécsben, az 1910-es években.

A kiállítás-sorozat az eredeti tervek szerint május végén befejeződött volna, de a nagy érdeklődés miatt a lengyel partnerek újabb szerződésekkel és biztosítási összegek kifizetésével további egy hónappal meghosszabbították a nyitva tartás idejét.

A biskupini bemutató után Varsóban, Suwalkiban, Wroclawban és legutóbb Poznanban megnyitott kiállítás látogatóinak száma a zárásig várhatóan meghaladja a 300 ezret.