A kultúrák közötti párbeszédről Debrecenben

Kultúra - 2008-03-21

A Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kara az Abigél Többcélú Intézménnyel közösen szervezi meg március 27-28-án a Globalizálódás és multikulturalitás nemzetközi konferenciát a Debreceni Egyetemen, amely a kultúrák közti párbeszédre hívja fel a figyelmet.

  A rendezvény fő célja, hogy rámutasson a kultúraközi együttműködés; a kultúrák kölcsönös, egymás általi elősegítésének fontosságára.

A rendezők fontosnak tartják felhívni a figyelmet a tolerancia és a megértés erősítésére, egymás kultúrájának megismerésére is. A multikulturalitás több szempontú megközelítése elősegítheti a fent említett célokat.

 

A tervezett előadástémák közül kiemelt fontossággal bírnak a multikulturális társadalomra, az oktatásra és a kulturális sokszínűségre rámutató előadások. A szakemberek bemutatják a multikulturális társadalom, az oktatás és kulturális sokszínűség céljainak jelentőségét, azok elérésének eszközrendszerét, módszereit és azt az intézményrendszert, amin keresztül ezen célkitűzések megvalósulhatnak. Az előadások során bővebb információt kap a hallgatóság a kultúra kiemelt szerepéről, mely hídként jelenik meg a nemzetiségi és a többségi társadalom között.

 

Olyan témákról hallhatnak előadást az érdeklődők, mint a migráció és menekültkérdés, a gazdasági jólét egyenlőtlenségei a világon, az erőszak, a háború és a terrorizmus miatti konfliktusok és azok kontrollja.

Kiemelt szerepet kap a hazai és gazdasági szisztéma összehasonlítása, valamint a külföldi segélyrendszerek vizsgálata.

Az első nap végén kötetlen vita keretében biztosítják a résztvevők a hallottak megvitatását, a másodikon pedig a különböző ideológiák, vallások és filozófiai irányzatok kerülnek előtérbe. A résztvevők információkat kaphatnak a demográfiai irányvonalakról, a napjainkban végbemenő tudományos forradalmakról a technika és a kommunikáció területeiről.

 

A Globalizálódás és multikulturalitás nemzetközi konferencia rangját a szakmai előadásokon túl az is növeli, hogy 36 diplomáciai testület, köztük nagykövetségek, főkonzulátusok, konzulátusok fogadták el a meghívást a világ minden tájáról, melyeknek diplomatái aktív résztvevőként is jelen lesznek. A szekció-előadásokat a meghívott nagykövetségek, konzulátusok nagykövetei, attaséi, konzuljai tartják.

 

A konferencia megnyitásával egy időben a nagykövetségek által biztosított művészeti anyagokból kiállítás nyílik a Debreceni Egyetem főépületének harmadik emeletén. Marokkó népművészeti tárgyakkal és fotó-összeállítással jelenik meg, Indonéziából textil-különlegességek érkeznek, mindezeken túl pedig Qatar népművészeti tárgyakat, oroszországi és romániai képanyagot is láthatnak az érdeklődők.

 

Az elhangzott előadások teljes anyaga a konferencia végére összefoglaló kötetként jelenik meg.

További részletes információk a www.multikultisuli-konferencia.hu weboldalon érhetők el.

(www.edupress.hu)