A Medgyessy Képzőművészeti Kör kiállítása

Kultúra - 2006-06-12

A Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Kör és Szabadiskola munkáiból nyílik kiállítás ma délután 5 órakor az Újkerti Közösségi Ház Galériájában. A tárlat június 30-ig látogatható.

A Képzőművészeti Szabadiskola 1947-ben kezdte meg működését, a Medgyessy Ferenc nevet 1967. február 7-én vette fel. Lukács Gábor festőművész 1991-től vezeti az amatőr csoport munkáját. A körvezető mellett Subicz István grafikusművész és Subiczné Palotai Erzsébet festőművész korrigál, segíti személyre szabottan a tagok munkáját. A tanárok legfőbb érdeme, hogy a mesterség alapjait, a szakma csínját-bínját ismertetik meg az érdeklődőkkel.

 

Legfőbb célkitűzésük, hogy az idejáró fiatalok az alapvető művészi értékeket, kifejezési eszközöket, rajzi-festési kifejezésmódokat, tanulmány jellegű formaábrázolásokat elsajátítsák. Több beállításban – élő figurát, aktmodellt, gipszmodellt, csendéletet – festenek. Alkotói szabadságában senkit nem korlátoznak a tanárok, az itt szerzett tudás művészi eszközzé válik a kör tagjai számára. Ez az alkotó műhely szakmaisággal „bélelt” otthon a fiatalok számára. A szabadiskola foglalkozásait hétköznapokon 17-től 20 óráig tartja az Újkerti Közösségi Házban. 

 

A szabadiskola egykori tanárai:

1947-1949: Dr. Tóth Ervin, Debreczeni Tivadar, Menyhárt József

1950-1962: Balla László, Menyhárt József, Veress Géza, Nagy Ferenc, Berky Nándor

1962-1991: Bíró Lajos, Félegyházi László, Lukács Gábor, Subicz István, Palotai Erzsébet, Tamus István

 

Néhány név a teljesség igénye nélkül, akik a szabadiskola tanulói voltak:

Móré Mihály, Bényi Árpád, Józsa János, Szilágyi Imre, Fülep Júlia, Török Anna, Gonda Zoltán, Jakab Adél, Kapcsa János, Pálfi Dénes, Veres Mária.

 

id