A MODEM „szűk körben élvezhető állandó kiállításának” címe: hogy verjünk el a 252 millióból 40-et feleslegesen?

Kultúra - 2008-03-03

Miközben a város szigorú intézményi költségvetésének következtében az iskolákban lassan a „fejben számolj fiam, mert a kréta drága” a jelszó, addig a MODEM elegáns nagyvonalúsággal bánik a rábízott vagyonnal, a város által nyújtott 252 millió forinttal.

Nem kétséges, hogy a kultúra és a szigorú fiskális politika egymásnak esküdt ellenségei, mint ahogy az is tudott, hogy a „kultúra követei”, a művészek, a legritkább esetben tartoznak a társadalom manager-típusú rétegéhez.

Azonban – tanulva az elmúlt évben, a Csokonai Színházban bekövetkezett pénzügyi válságból – mégiscsak úgy gondoljuk, hogy egészséges kompromisszumot lehet, - és szükséges is – találni a művészi szabadság, és a pénzügyi fegyelem között.

Már tavaly is jeleztük, hogy a MODEM gazdálkodása nem felel meg ennek a szemléletnek.

Sajnos az ez évi üzleti terv számait vizsgálva azt tapasztalhattuk, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a MODEM gazdálkodása pazarló. Sajnos a költségvetési vitában érdemi magyarázat helyett csak arrogáns kioktatást kaptunk.

Ezért kénytelenek vagyunk más megoldást találni válasz nélkül hagyott kérdéseinkre.

-          Mire kívánják felhasználni a reprezentációra betervezett 2,8 millió forintot, és 2007-ben mire használták fel a – megdöbbentően magas -  5,4 millió forintot?

-          Mivel magyarázható – kiknek jár - a természetbeni juttatásokra betervezett 3,9 millió forint, melynek a mértéke a tavalyihoz képest 20%-kal nőtt?

-          Mivel magyarázható a jogi, és közbeszerzési kiírásokra betervezett 3,05 millió forint, miközben 1 főállású jogi- és pályázati referens van a MODEM állományában?

-          Mivel magyarázható, hogy az alig 1½ éves épületre 8,4 millió forintot – a tavalyinál 552 ezer forinttal több, holott a Leonardóhoz hasonló látogatottságú kiállítás nincs ütemezve – karbantartási költség betervezése?

-          Milyen célra van elkülönítve a kiküldetésre betervezett 2,85 millió forint?

-          Mit takar a ködös egyéb szolgáltatás 4,2 millió forintos tétele?

-          Milyen tételekből áll a „PR, marketing, a Web, honlap, Flash, és a nyomdai költségek” (külön soron szerepeltetik őket, miközben ezek mind marketing közé sorolhatók) összege: 25,4 millió forintja. Milyen előzetes marketing-felmérés előzte meg ezen tételek beállítását?

-          Az 540 ezer forintos parkolási díj kinek, és hány autó számára került beállításra?

 

Félő, hogy a MODEM jelenlegi költségvetési-koncepciója elnagyolt tervezésű, tékozló felfogású, arányaiban téves alapokon nyugszik.

Véleményünk szerint a MODEM ebben az üzemeltetési formában nem felel meg azoknak a követelményeknek, amelyek egészséges arányt teremthetnének a kultúra, a művészi elvárások, és a gazdasági lehetőségek között.

 

 

Valljuk, hogy minden kultúrára költött forint megtérül, azonban a hibás gazdálkodás, a pazarlás csak kárára válhat Debrecennek. Mivel a 2007-es év hasonlóan nagyvonalúan kezeli a kiadásokat, ezért jogosan merül fel a kérdés: mi lehet a számok mögött?

Ezért itt és most szeretnénk élni alkotmányos jogunkkal, amit az Alkotmány  61. §-ának (1) bekezdése rögzít: "a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, valamint arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetve terjessze." , azaz betekinteni a kht. tavalyi gazdálkodásával kapcsolatos dokumentumokba.

Mindezen igényünket írásban is jelezzük Gulyás Gábor Úrnak, a MODEM igazgatójának.

 

Lukács József és Varga Zoltán önkormányzati képviselők. (MSZP)