A  Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíjasai

Kultúra - 2009-01-22
A Magyar Kultúra Napján immár hagyomány, hogy a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány nemzeti imádságunk, a Himnusz szatmárcsekei megírásának évfordulóján adja át díjait és alkotói ösztöndíjait.
Alkotói ösztöndíjasok: 

Dr. Bakó Endre újságíró, irodalomtörténész. Bakó Endre a „Debrecen, ó-kikötő – XX. századi írók és a város kapcsolata” című dolgozatában több mint 20 jelentős írónak a városhoz fűződő kapcsolatát tárja fel, mutatja be. A XIX. századi, illetve a korábbi kapcsolatokat már feldolgozták, így ezzel a könyvvel válna teljessé annak a szerepnek a bemutatása, amit Debrecen a magyar szellemi élet történetében játszott. 

 

 

Dr. Csorba Dávid főiskolai oktató a XVII. századi debreceni művelődéstörténet érdekességeiről szóló kötet kiadását tervezi, melyben a század világát kaleidoszkópszerűen mutatná be. Az értelmiségi gyermeknevelés sajátosságai éppúgy előkerülnek majd, mint a korabeli könyv- és nyomdatörténet érdekességei. Mindez abban a speciális cívisvárosi közegben nyeri el értelmét, melyet a kora újkori Debrecen puritán jellegzetessége révén adott máig meghatározó módon a magyar kultúrának. Célja a Nemzetközi Kálvin Év debreceni alkalmaihoz kapcsolódóan felmutatni a cívisváros egyediségét reprezentatív, színes feldolgozásban.

 

 

Halmos Sándor nyugalmazott egyetemi docens közel egy évtizede kutatja Dr. Kardos Albert kiváló tudós, tanár életművét, aki élete nagy részét Debrecenben töltötte és nagy mértékben hozzájárult a zsidó-keresztény kapcsolatok ápolásához. Kutatásának eredményeit önálló kötetben kívánja megjelentetni. A teljes életmű megírására Kocsis Elemér nyugalmazott püspök ösztönözte, valamint Szabó Magda Kossuth-díjas írónő, aki a személyes ismeretségen túl nyolc éven keresztül a Dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Verseny elnöke volt.

 

 

Magyari Ágnes ének-zene, népzene szakos tanár a 2007-ben megjelent „Más ez a nap” című népzenei cd zenei anyagát szerkesztette és annak előadásában is részt vett. Népzenei összeállítását kívánja bővíteni Erdélyben történő gyűjtőmunkával. A gyűjtött dallamok nagy segítséget jelentenek újabb népzenei összeállítások elkészítéséhez, amit az oktatásban is hasznosítani tudna.

 

 

Máthé András fotóművész a Debreceni Fotóklub alapítóinak, Aszmann Ferencnek és Zöld Józsefnek a  Déri Múzeumban található fotóanyaga feldolgozását, valamint Gervai Tamás és Vadász György fotóművészek hagyatékainak feldolgozását és digitalizálását szeretné megvalósítani. A város egykori fotóművészeinek munkásságát negatívok és kiállítási képek őrzik. Későbbi feladat ennek az anyagnak a nyomtatott formában történt megjelenítése.

 

 

Dr. Rácz Anita egyetemi adjunktus monografikus munkában tervezi megvizsgálni a Kárpát-medence nép- és törzsnévi eredetű településneveit. A Debreceni Egyetem oktatójaként behatóan foglalkozott a régi Bihar vármegye helynévkincsével. Ennek a munkának a folytatásaként tervezi Debrecen város régi helynévkincsének kutatását is, melynek eredményeit ebben az esztendőben, a Magyar Nyelv Éve alkalmából szervezett konferencián kíván bemutatni.

 

 

Suba Sándor zenetanár a klasszikus gitároktatásról szóló hat kötetes szakmai anyag elkészítésén dolgozik zeneiskolák számára, amely formabontó, hiánypótló anyag kezdőknek és haladóknak. A kötet darabjai – a népdalok kivételével – átiratok, saját szerzemények, a komolyzene minden stílusában, a reneszánsztól a modern zenéig.

 

 

Vollay Enikő nívódíjas balettmester és mesteredző az Attitude táncegyüttes vezetőjeként tanítványaival számos országos és nemzetközi sikert ért el. Versenyszakosztályuk 1994 óta minden évben kvalifikálja magát Európa- és világbajnokságra. Az egyesületben évente 300-400 gyermek és felnőtt korú ismerkedik meg a mozgáskultúra világával. Célja minél szélesebb körben megismertetni és megszerettetni a sporttánc, a showtánc világát, és felkelteni az érdeklődést a klasszikus és modern táncok iránt.