Aba-Novák kiállítás: túl a 30 ezer látogatón

Kultúra - 2008-06-28

Június 26-án, tíz perccel 13 óra előtt érkezett a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központba az Aba-Novák, a barbár zseni című nagysikerű kiállítás 30 000-dik látogatója. Leiter Anettet és Demeter Pált Halász János, Debrecen alpolgármestere, valamint Gulyás Gábor, a MODEM ügyvezetője köszöntötték.  A Balmazújvárosból érkezett fiatal pár első alkalommal járt a Modemben, de régóta készültek a debreceni művészeti központba, mert barátaiktól és szüleiktől sok jót hallottak róla.

A nagy érdeklődésre való tekintettel véve a művészeti központ két héttel meghosszabbította a tárlatot, így július 20-ig tekinthetők meg a „barbár zseni” több mint 4 milliárd forintra biztosított művei. 

 

Aba-Novák életművét közel 400 alkotáson, köztük több mint 200 olajképen, számos grafikán, pannó-terveken és fotódokumentációkon keresztül ismerhetik meg a Modembe látogatók. A kiállítást számos egyedi elem is színesíti, így például láthatók az Aba-Novák művek ihlette kortárs-analógiaképek, a mester munkáinak hamisítványai, egy 1935-ben, New York-ban a festőről alkotás közben készült egyetemi oktatófilm vagy az 1937-es párizsi világkiállítás magyar pavilonjának méretarányos rekonstrukciója.