Aszfaltfestők fesztiválja

Kultúra - 2010-07-08

A Nyugati pályaudvar parkolójában rendezték a 3D aszfaltfestés első magyarországi fesztiválját, részeként az utcai művészetek (streetart) bemutatkozásának. Három kreatív magyar művészcsapat és a Berlinből érkező Christiane Jessen-Richardsen, a művészeti ág egyik legnagyobb képviselője adott új dimenziókat a fővárosnak. 

A látványos 3D aszfaltfestés a barokk festészet legjobb hagyományait: a perspektívát és az illúziókeltést hozza le a mennyezetekről és kupolákból az utca szintjére – a sétáló ember egyszerre csak hihetetlen mélység, beszakadó metróalagút vagy a vízből felcsapó cápa látványával találhatja szembe magát, de hasonlóan népszerűek a börtönből kitörő rabok és az amazóniai erdők, ahogy kell, vízeséssel.

 

A festmények (krétaművek) természetesen csak megfelelő szögből nézve mutatják az elképesztő perspektívát – például az amőbát játszó rajzolt figurát vagy az izzó vulkán tetején úszó ugróiskolát – de a műveleteket testközelből figyelve summázható: habár ez a művészet az utcán hever, mégis igen magas szakmai tudás kell hozzá…

Csak kár, hogy múlékony.