Bozóki: "Nem biztos, hogy jól döntöttem"

Kultúra - 2006-06-06

Bozóki András szerint nem biztos, hogy jó döntés volt Hegyi Árpád Jutocsa kinevezése az Operaház élére. A távozó kulturális miniszter erről kedden nyilatkozott "virtuális fogadóóráján".

A megszűnő Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának távozó tárcavezetője www.kultura.hu honlap fórum rovatában válaszolt a neki címzett kérdésekre.

"Nem biztos, hogy jól döntöttem" - írta Bozóki András az operaház főigazgatójának kinevezésére vonatkozó kérdésre.

        Úgy fogalmazott, "Hegyi Árpád Jutocsa abba az irányba megy, amelyet a kormány elvár tőle. Takarékosabb, felelősebb gazdálkodást igyekszik megvalósítani, ami az operaházi reform alapfeltétele. A gond inkább az, hogy eddig nem sikerült a társulat legalább egy részét a reformok oldaláéra állítania. Pedig a reform azok érdekét szolgálja, akik az átlagosnál jobban teljesítenek. Nekik nincs félnivalójuk. A leépítés csak 10% körüli, tehát a többség akár támogathatná is a reformot. Ehelyett látszólag mindenki a főigazgató ellen fordult. Pedig akkor sem lesz több pénz az Operára, ha más lesz a főigazgató. A következmények nélküli költekezésnek egyszer s mindenkorra vége."