Csokonai-díjas: DR. DUFFEK MIHÁLY

Kultúra - 2008-10-24

A Csokonai-díjat Debrecen Megyei Jogú Város Képviselőtestülete a kulturális élet, az irodalom, a művészetek terén kimagasló alkotó tevékenységért, a társadalomtudományok, a közművelődés területén éveken keresztül maradandó értékeket teremtő kiemelkedő munkáért, valamint átfogó életmű elismeréseként adományozza.

DR. DUFFEK MIHÁLY 1977 óta közalkalmazott a Debreceni Egyetem Konzervatóriumában, s annak jogelődjében. 1992-től igazgató, 2007-től a Zeneművészeti Kar dékánja. Kezdetben a zongora kötelező, a zongora szaktárgy és a korrepetíciós feladatok, később a zongora főtárgy oktatása tartozott feladatkörébe.

 

1990-től főiskolai docens, a Zongora Tanszék vezetője. Országos zongoraversenyek, valamint zongoratanári továbbképzések szervezője. Oktatói tevékenysége mellett a nemzetközi és hazai művészeti életben szólistaként, kamaraművészként, kóruskísérőként vesz részt. Európa, Ázsia, Amerika országaiban koncertezett.

 

Debrecen művészeti közéletének aktív résztvevője, egyik meghatározó egyénisége. Állandó kapcsolatban áll a város zenei és kulturális intézményeivel, együtteseivel, a régió zeneiskoláival, zeneművészeti szakközépiskoláival. Elnöke a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának és a Debreceni Egyetem Művészeti és Közművelődési Bizottságának.

 

Debrecen zenei és kulturális életében betöltött kiemelkedő szerepe és művészi munkássága elismeréseként a közgyűlés Csokonai-díjat adományoz Duffek Mihálynak.