Csokonai-díjas: ROCKSULI (MÁS-MOZAIK KULTURÁLIS EGYESÜLET)

Kultúra - 2008-10-24

A Más-Mozaik Kulturális Egyesület 1989 óta működteti az ausztriai tapasztalatok alapján, itthon egyedülálló kezdeményezésként létrehozott rockzenei iskolát, a Rocksulit. Az alapfokú rockzenei képzés dob-, gitár- és basszusgitár-szakon indult el. Mára a képzés kibővült, billentyű-, bluesharmonika- és ének szakokkal, a gitároktatás pedig különböző műfajokra oszlik.

A többségében konzervatóriumi végzettségű tantestület ma húsz fős. Az iskola évente több mint négyszáz hallgatót tud fogadni. A hangszeroktatás kiscsoportokban történik, a megszerzett ismereteket zenekari gyakorlat formájában gyakorolják. A produkciókat minden évben bemutatják a Rocksuli félévi és év végi nyilvános koncertjein, ahol a tanulók neves meghívott zenészekkel játszhatnak együtt.

A vizsgakoncertek anyagát CD-re, illetve DVD-re rögzítik.

A Rocksuli eddig Európa 11 országában mutatkozott be koncerteken, szakmai programokon, s így több mint háromszáz fiatal képviselte az egyesületet. Az egyesület által szervezett fesztiválok tízezernyi fiatal számára nyújtottak élményt. A Rocksuli úttörő jelentőségű, hiánypótló kezdeményezés, melyet népszerűsége is igazol.

 

A kultúra és a közösségfejlesztés területén való eredményes, példaértékű működésének elismeréseként a közgyűlés Csokonai-díjat adományoz a Rocksuli közösségének.