Csokonai Színház: Csányi János megbukott.

Kultúra - 2007-03-24

Megpróbál csöndben távozni Csányi János, a Debreceni Csokonai Színház igazgatója, mielőtt kirúgják. Információink szerint a gazdasági okok mellett az is szerepet játszott, hogy az igazgató „művészi szabadsága” erősebb volt minden előírásnál.

Míg az előző igazgatónak még akkor is engedélyt kellett kérnie, ha hétvégén budapesti lakására távozott, Csányi János épp akkor utazott el külföldre, amikor az utóbbi évtized legnagyobb színházi átalakítási koncepcióját tárgyalta -hónapokkal ezelőtt- az önkormányzat.

Akkori kérdésünkre, nevezetesen: hol van ilyenkor az igazgató, az ügyben illetékestől azt kaptuk válaszként, hogy nincs tudomása a direktor úr külföldre utazásáról.

Nem ez volt az egyetlen probléma, de akkor még a direktor érinthetetlennek számított a városházán.  Az igazi ok a pénz: a grandiózus álmok megvalósításához egy feneketlen hordónyi méretű pénzestartály sem lett volna elegendő. Csányi elképzelési miatt halasztódott többször is az új színházi épület tervezése…..

A direktor kezdetben grandiózus színházban gondolkodott.( A bábszínház műsortervének bekéretése után derült csak ki, hogy az a színház önálló színház és az is marad).

A grandiózus színházra már nincs elegendő pénz Debrecenben. Így a „súlyos gazdálkodási okok”, a költségvetés több tízmillió forinttal történő túllépése bizonyára szükséges és elégséges okok az igazgató - önkéntes, vagy kikényszerített távozásához- de valójában a monstre színház álmok végét jelentik Debrecenben.

Hajdu István