Csonváry Kosztka Tivadar: Önarckép

Kultúra - 2009-11-04
Úgy találkozom az önarcképével, hogy alig érzékelem a színeit. Az emlékezetem fekete-fehérnek reprodukálja azóta is. Vonatban látom meg először. Fölfele pillant, mégis lenéz a fülke faláról. Naná, hiszen a gácsi patika ablakán át közvetlen kapcsolatban áll a Teremtővel, s a szemei révén mi is részesei lehetünk e kapcsolatnak
Önarckép

Süt ránk, földutasokra a szúrós szigorú kegyelem. Még a poros, légyszaros üvegen át is fáj, ahogy vonzza a tekintetemet. Felállnék hozzá az ülésre, de nem illik, meg félek is közel menni, esetleg mindjárt megszólal, mit nézel öcsi, kérdi, s az ilyen kérdésre nincs válasz, pontosabban a nem nézés a válasz. De hát nem nézni meg nem lehet.

 

Ki ez, kérdezem édesanyámat. Csontvári Kosztka Tivadar, feleli. Az mi a kezében, kérdezem. Ecsetek, mondja az édesanyám, meg paletta. Azzal festenek a festők. Beledugják a nagyujjukat, látod?

 

Az ecsetek között alig fedezem fel a hüvelykujjat, bütykös, fényes festőszerszám maga is. Ettől bőven lehetne bárki is, kubikos, állatgondozó, lakatos. Ülök némán, a festőt elteszem a majdani foglalkozásaim közé a kanász, a pilóta és tengerész közé.

 

Balkezes, mint te mondja váratlanul  az édesanyám.

1960, koranyár - nem mintha nem volna mindegy, csak épp jól esik minél pontosabban elhelyezni az életemben. Ezek az elhelyezhető képek a legfontosabbak. Amelyekhez nemcsak múzeumális közöm van.

 

Parti Nagy Lajos  jegyzete Csonváry Kosztka Tivadar: Önarckép című festménye kapcsán.

 

Virág Judit Galéria: a  121 legszebb magyar festmény Törő István és Virág Judit válogatásában.

 

A kiállítás nyitva: október 28. és november 29. között, minden nap 10-től 18 óráig a galériában.

 

1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.