Cultiris – webshop húszezer fotóval, a magyar kultúráról

Kultúra - 2008-11-03

Fotóügynökséget hozott létre Magyarország egyik legnagyobb múltú könyvkiadója, a Kossuth Kiadó. A Cultiris által kínált gyűjteményt csütörtökön a Mai Manó Házban mutatták be.

A Kossuth Kiadó vállalkozása, a Cultiris Kulturális Képügynökség honlapján mától érhető el az az első húszezer fotó, amely az ügynökségtől megvásárolható.

A Cultiris fő célcsoportja – ahogy a sajtótájékoztatóra szóló meghívón is olvasható volt – „a tudomány, a kultúra és a média igényes szereplői”, vagyis azok a felhasználók, akik valóban jó minőségű fotókkal szeretnék érdekesebbé tenni a kiadványaikat.

 

 A Cultiris, mint erre a névből is következtethetünk, kizárólag a kultúrával, ezen belül Magyarország kultúrájával foglalkozó fotókat forgalmaz, és csak magyar fotósok munkáit értékesíti. Ha valaki próbált már exkluzív fotót keresni a készülő kiadványához, biztosan tudja, hogy igen hosszú átfutási ideje is lehet egy-egy fotó megszerzésének. A Cultiris eddig többek közt a Fővárosi Állat és Növénykerttel, a Nemzeti Múzeummal, az Országos Széchényi Könyvtárral, a Közlekedési Múzeummal, a Sportmúzeummal és a Hadtörténeti Múzeummal kötött szerződést, az ott látható tárgyak, állatok, könyvek, térképek fotóinak forgalmazásáról. A honlapon már most olyan kuriózumokat találhatunk, mint például az Aranycsapat tagjairól készült metszet, az OSZK térképgyűjteménye vagy például egy 1578-as, kézzel festett magyar divatkönyv illusztrációi.

 

A Cultiris és az említett intézmények közötti szerződés értelmében a vevőnek semmilyen jogi kötelezettsége nincs a kép eredeti tulajdonosával szemben. Így egy tankönyv vagy ismeretterjesztő kiadvány elkészítéséhez óriási segítséget kap az, aki a Cultiris-on keresztül válogatja össze a képanyagot.

 

A Cultiris weboldala webshopként működik, azaz minden regisztrált és bejelentkezett felhasználó az internet segítségével bonyolíthatja a vásárlást. Az ötletesen felépített keresőrendszerben – mely a legtöbb webshophoz hasonlóan relevancia szerint adja ki a találatokat – a fotó témáján, a fotós nevén kívül lehet többek között a kép tájolására szűrni, és előre beállított keresőszavakat is aktiválhat a felhasználó. A kiválasztott képet különféle felbontásokban vásárolhatjuk meg (nyomdai felhasználásra 300 dpi, az internetre 72 dpi), a kép ára pedig a felhasználás időtartamától, a felhasználás helyétől – ez alapértelmezetten Magyarország –, a kiadvány jellegétől és a képnek a kiadványban elfoglalt helyétől is függ.

 

Eddig negyvenhárom fotóssal szerződtek

 

A képeket vízjeles verzióban ingyen is letölthetjük: ez nagy segítség az éppen tervezési fázisban lévő kiadványok tördelésekor, hiszen így a vásárlás előtt próbaként elhelyezhetjük az abba szánt képeket, a kiválasztott, vízjel nélküli fotókat csak a végleges verzió elkészültekor kell megvásárolnunk. A honlap másik, igen felhasználóbarát szolgáltatása az úgynevezett lightbox, ami tulajdonképpen egy képtároló mappa. Ebből egy felhasználó ötöt hozhat létre, és mindegyikben ötszáz képet tárolhat. Segítségükkel könnyen csoportosíthatóak az egyes kiadványokba szánt fotók, amelyek megoszthatók más, regisztrált felhasználókkal, de pdf-formátumban akár le is tölthető egy-egy lightbox tartalma.

 

A képek megvásárlása is hasonló egy „mezei” webshop működéséhez: a válogatás befejeztekor a vevő megkapja az árajánlatot, és a fizetés után máris használatba veheti a képeket. A Cultiris szerződéses partnerei havonta kapják az összesített számlát, ami egy teljes fordulatszámon működő szerkesztőség esetében jelentősen megkönnyíti az adminisztrációt.

 

A Cultiris alkalmazásában jelen pillanatban négy főállású munkatárs dolgozik, és negyvenhárom fotóssal állnak szerződésben. A fotók készítői, avagy jogtulajdonosai 60 százalékot kapnak a képek eladási árából, a maradék 40 százalék pedig az ügynökség jutaléka, az elszámolás pedig háromhavonta történik. Előfordulnak az adatbázisban olyan képek is, amelyeknél nem tisztázott a jogtulajdonos személye: ezek esetében, ha valaki bizonyítani tudja a képhez fűződő jogait, az ügynökség kifizeti számára az addig felgyűlt vásárlásokból származó jutalékot. A portrék esetében a felhasználáshoz a vevő feladata a képen szereplő személy hozzájárulásának megszerzése. Ezeknél a képeknél a copyright-információ mellett erre is figyelmezteti a vásárlót az ügynökség.

 

Külföldi megrendelőket is remélnek

 

A weboldalon található fotók száma napról napra nő, így a kulturális örökség mellett a születő magyar kultúrát is bemutató Cultiris gyűjteményéről valóban elmondható, hogy Magyarországon egyedülálló gyűjteményről van szó, a remekül felépített webshop pedig a lehető legkönnyebbé teszi a vásárlást.

 

Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatójának elmondása szerint már most kilátásban vannak külföldi szerződések, amelyek segítségével az ügynökség tovább öregbítheti Magyarország kulturális hírnevét.

eMasa