Debrecen: a Kodály Kórus lett a Kölcsey Ferenc ösztöndíjas

Kultúra - 2008-04-11

A Közgyűlés a Kölcsey Ferenc művészeti ösztöndíjat  évente egy személy vagy közösség részére adományozza. A pályázati felhívás az ösztöndíj célját az alábbiakban jelölte meg: Debrecenről szóló, a város kulturális értékeihez kötődő, azokat gazdagító alkotás létrejöttének ösztönzése, amely lehetőséget teremt alkotóművészek, csoportok számára, hogy kifejezzék kötődésüket városunkhoz.

 

A DEBRECENI KODÁLY KÓRUS-t a magyar és európai zenekultúra kimagasló értékei között tartja számon a szakma és a zenekritika. A Gulyás György által 1955-ben alapított együttes 1971-ben lett hivatásos kórus. Fenntartója Debrecen Város Önkormányzata. A Kórus repertoárja igen gazdag: a kíséretnélküli, a cappella művektől a zeneirodalom legjelentősebb oratórikus művein át a legújabb kortárs kompozíciókig terjed.

 

Középpontban a névadó, Kodály Zoltán művei állnak.

 

A Debreceni Kodály Kórus eddigi működése során a világ 40 országában öregbítette a magyar zene hírnevét. Nagy sikereit számos kitüntetéssel jutalmazták (Csokonai, Artisjus, Bartók Béla - Pásztory Ditta, Kölcsey, Magyar Örökség, Bartók Emlék díjak, Pro Arte Hungarica).

 

KOCSÁR MIKLÓS zeneszerző 1933. december 21-én született Debrecenben. Munkásságát számos díjjal tüntették ki, legutóbb 2000-ben, Kossuth – díjjal. Pályája a kamarazenéből indult ki, kantátákat, misét, oratóriumot, zenekari darabokat, versenyműveket, hangszeres szólódarabokat írt. Ünnepelt kórusszerző, kórusműveit többnyire magyar költők verseire írta. Gyermekkari műveit Weöres Sándor verseire komponálta, női és vegyes kari alkotásait többek között Juhász Gyula, Nagy László, Csanádi Imre és Kányádi Sándor költeményeire.

A Debreceni Kodály Kórus, felkért közreműködőkkel, ünnepi hangverseny keretében szeretné köszönteni a zeneszerzőt 75. születésnapja alkalmából. Új mű megírására kérné fel, amely ezen a koncerten szólalna meg első ízben. A hangverseny második részében korábbi Kocsár- művek hangzanának fel, melyek előadásába bekapcsolódnának a város nem hivatásos kórusai is.

 

A szerző művei többször is felcsendültek Debrecenben s a Kórus felvételein, növelve és gazdagítva városunk kulturális értékeit. A Debreceni Filharmonikus Zenekar 2008. április 24-én adja elő „Szimfonikus ballada” című művét itthon, s ugyanezen koncertet a Művészetek Palotájában, Budapesten is eljátssza.