Debrecenben lesz a kezdő felnőtt néptáncosok országos találkozója

Kultúra - 2019-09-12

Tizennyolc csoport csaknem négyszáz táncosa részvételével rendezik meg a hétvégén Debrecenben a 6. Kezdő Felnőtt Néptáncosok Országos Találkozóját.

Hercz Vilmos, a szervező Debreceni Népi Együttes (DNE) művészeti vezetője. elmondta: a találkozón azoknak a táncosoknak biztosítanak bemutatkozási lehetőséget, akik felnőttként, előképzettség nélkül ismerekedtek meg a néptánc alapjaival. A kétnapos esemény célja, hogy a csoportok bemutassák új koreográfiáikat, kapcsolatokat építsenek ki egymással.

A művészeti vezető szerint a néptáncot felnőttek is bátran elkezdhetik, nincs korhatár. A Debreceni Népi Együttesnek hetvenéves tagja is van - jelezte.

A találkozóra az országos számos pontjáról és a határon túlról, Felvidékről is érkeznek csoportok.

Pénteken a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon találkozhatnak az érdeklődők a táncosokkal és népi kézművesek vásárával. A csoportok a többi között palóc, bonchidai magyar és román táncokat, bodrogközi táncokat, sárközi és felvidéki karikázót, moldovai és szilágysági táncokat mutatnak majd be. Este táncházba várják a látogatókat.

A szombati programnak a G4 tornacsarnok és a DNE székháza ad otthont - mondta Hercz Vilmos, hozzátéve, hogy a középpontban Kárpátalja táncanyaga áll majd. A nagydobronyi táncokat a DNE tagjai tanítják a kezdő felnőtt néptáncosoknak és a vállalkozó kedvű érdeklődőknek is. A nagydobronyi viseleteket Csontos Anna etnográfus mutatja be, este pedig táncház zárja a programot a Szeredás Népzenei Együttes közreműködésével.