Dóm épült a képzőművészeteknek a Szigeten

Kultúra - 2008-08-12

A idei Sziget Fesztivál Múzeumi Negyedében – egyetlen vidéki kiállítóhelyként – a Modem is képviselteti magát. Már áll a debreceni művészeti központ bambuszrudakból készült impozáns építménye, a Modem Dóm. A rendhagyó helyszín különösen éjszaka látványos, amikor fényfestészeti mozgókép-installációk láthatóak rajta.

A programok egyik központi motívuma a fény – ehhez kapcsolódóan megtekinthetőek a (Debrecenben nemrég nagy kiállításon bemutatott) Kepes György kísérleti munkái és a Kiégő Izzók vetítései. A rendezvények másik nagy csoportja a Modem jelenlegi kiállításaihoz, a Szocreálhoz, a Hétköznapi kommunizmushoz, a Beszédes képekhez, valamint a szeptember végén nyíló Szoc-arthoz kapcsolódik.

 Minden nap lesz múzeumi játék (hazai és külföldi múzeumpedagógusok vezetésével), sok-sok különleges videómunka (köztük a világhírű moszkvai Blue Noses csoport Oroszországban betiltott filmjei). A Modem Dómban minden éjfélkor performansz várja az érdeklődőket, akik napközben művészekkel, esztétákkal és művészettörténészekkel is találkozhatnak itt. Azok számára, akik csak pihenni szeretnének a koncertek után a dómban, a Modem kényelmes babzsákokat helyezett ki.