Doris Lessing kapta az irodalmi Nobel-díjat

Kultúra - 2007-10-11

Doris Lessing brit író kapta az idei irodalmi Nobel-díjat. A Svéd Királyi Akadémia indoklása szerint a 87 éves, iráni születésű írónő műveiben kétkedéssel és látnoki erővel vizsgálja a megosztott civilizációt.

A 2007-es irodalmi Nobel-díj elnyerésével a 88 éves Doris Lessing lett - a 2002-es fizikai Nobel-díjas Raymond Davis Jr.-ral egyetemben - a legidősebb Nobel-díjas. Erra a döntésre idén sem lehetett számítani, neve nem merült fel a spekulációk között. Női témákban író, a feminista irodalomhoz kapcsolható alkotóval minden évben kalkuláltak az esélyeket latolgató fórumok, de inkább Joyce Carol Oates amerikai írónő neve merült fel.

 

Doris Lessing feminista ikon, az ötvenes évektől kezdve rengeteget írt a nők problémáiról. Legismertebb művét, a The Golden Notebook-ot (Az arany jegyzetfüzet) 1962-ben írta, a könyv azóta feminista klasszikussá vált. Egyik főszereplőjének, Anna Wulf írónőnek az alakja tisztelgés az angolszász feminista irodalom legfontosabb előfutárának tartott Virginia Woolf előtt. E könyv kapcsán mát többször emlegették Lessinget a Nobel-esélyesek között, de az írónő későbbi science-fiction sorozata (The Canopus series) miatt többen úgy vélték, a műfajt komolytalannak tartó Nobel-bizottság már nem fogja Lessingnek ítélni a díjat. Most - Doris Lessing 88. születésnapja előtt 11 nappal - mégis megtette.

 

Doris Lessing brit szülők gyermekeként látta meg a napvilágot 1919-ben Iránban (Perzsiában). Hat éves volt, amikor a kukoricatermesztéssel foglalkozó család  Dél-Rodéziába (a mai Zimbabwébe) költözött, Doris Lessingnek már kora gyermekkorától kezdve két különböző kultúrában  is volt alkalma megtapasztalni  is a hagyományos társadalmak női jogokat semmibe vevő társadalmi szokásrendszerét.

Doris Lessing a feministák egyik ikonfigurájának számít, ugyanakkor műveiben rendszeresen bírálja a feministákat.