Emlékpontok - „Mondd el, hogy tudjuk!” Közös múlttal a közös jövőért

Kultúra - 2008-03-06

Európai Uniós forrásból, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közreműködésével valósulhat meg az Oktatási Minisztérium és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány „Emlékpontok” programja. A projekt hazánk XX. századi történelmének feldolgozását és alaposabb megismerését célozza a nálunk eddig ritkán alkalmazott, az eseményeket átélő személyek megkérdezésére épülő ún. „elbeszélt történelem” módszerének segítségével.

Magyarország XX. századi történelme megrázkódtatások és fájdalmak sorozata, amelyeket büszke és dicső pillanatok szakítottak meg. Felmérések szerint minderről, a most felnövő generáció igen keveset tud, de ennek oka nem a diákok érdektelensége. E jelentőségteljes időszak nem tud súlyának megfelelően megjelenni a középiskolai történelem-oktatásban. A fájdalmas eseményekről pedig - mint az elvesztett világháborúk, a totális diktatúra és a holokauszt - kevés szó esik a nyilvánosság előtt, sőt még szűkebb környezetünkben sem beszélünk e kérdésekről eleget.

 

Az Oktatási Minisztérium és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány ezért programot dolgozott ki közös múltunk feltérképezésére és megörökítésére az „elbeszélt történelem” (oral history) módszer segítségével. Az „Emlékpontok” program elsődleges célja, hogy a XX. század történéseinek szemtanúit a középfokú oktatási intézmények tanulói segítségével, szaktanáraik felügyelete mellett felkutassa, és emlékeiket összegyűjtve, azokat a modern technika segítségével rögzítse, majd pedig rendszerbe szervezve elérhetővé tegye mindenki számára.

 

A program eredményeképp olyan virtuális emlékpontok, adatbázisok jönnek létre, amelyek a történelem-, valamint a társadalom- és politikatörténet oktatásának eredményes eszközei lehetnek. Az „elbeszélt történelem” módszere ezen túlmenően távlati társadalmi haszonnal is jár: erősíti a diákok helyi kötődését, előmozdítja történelemszemléletük formálódását, felébreszti társadalmi érzékenységüket. Európai Uniós szakzsargonnal élve az „Emlékpontok” program elősegíti a társadalmi kohézió megvalósulását.

 

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a jövő Új Magyarországának megteremtése érdekében fontos feladatnak tartja a múlt feldolgozását, ezért ítélte támogatásra érdemesnek az „Emlékpont” programot is. Magyarország különösen büszke lehet erre a tervre, amely a múltat összekapcsolja a jelennel. Ilyen ötletet ugyanis egyetlen más ország sem fogalmazott meg.

 

Az audiovizuális emlékgyűjtést célzó „Emlékpontok” program projektgazdája a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, a pályázat összköltségvetése 1,2 milliárd forint. A megvalósítás 2 esztendeje alatt mintegy 250 oktatási intézmény és helytörténeti műhely kapcsolódik be a munkába. Az emlékgyűjtésben több száz pedagógus és oktatási szakember, valamint az intézmények diákjai vesznek részt. A rögzített anyagok egy központi adatbázisba kerülve virtuális emlékpontokként szolgálják majd közös történelmünk, közös kincsünk megértését és feldolgozását. Az „élő emlékezet” adatbázisa hatvan-hetven év történetét örökíti meg - egy önálló internetes portál segítségével - mindannyiunk számára elérhető módon.

 

Forrás:NFÜ