Fotocella: a kísérleti fotózás hete a MODEM-ben

Kultúra - 2007-03-28

A MODEM Fotocella néven – André Kertész: Torzulások című kiállításához kapcsolódva – egy rendezvénysorozatot tart, melynek központi témája a kísérleti fényképezés. A Fotocella hete 2007. március 29-től április 1-ig tart.

A fotózás napjaink legelterjedtebb hobbijai közé sorolható, rajongótábora – talán nem túlzás – óráról órára gyarapszik. Köszönhető ez leginkább a digitális kamerák valamint a mobiltelefonokba épített – egyre jobb technikai paraméterekkel büszkélkedő – leképező rendszerek elterjedésének, bár jelentős azok száma is, akik a digitális forradalmat tudatosan figyelmen kívül hagyva a klasszikus, analóg eljárások elkötelezett hívei maradtak.

 

A fotográfia mint műfaj megszületésétől fogva magában hordozza a kísérletező szemléletet, mely nélkül nem jöhetett volna létre. E szemlélet éppúgy vonatkozhat a kép rögzítési módját vizsgáló technológiai kísérletezésre, mint a téma megkeresésének és bemutatásának, szemléletbeli szélsőségeinek felkutatására egyaránt.

A MODEM Fotocella néven – André Kertész: Torzulások című kiállításához kapcsolódva – egy rendezvénysorozatot tart, melynek központi témája a kísérleti fényképezés.

 

Több mint száz pályamunka érkezett a Pillanatnyi kísérletek címmel, iskolásoknak meghirdetett kísérleti fotópályázatra. Nem csupán debreceniek küldtek be alkotásokat, de érkeztek művek – többek között – Kaposvárról, Budapestről és Szegedről is. A pályázat ünnepélyes eredményhirdetése és díjátadója csütörtökön 14 órától lesz. Ekkortól látható a legjobb fotókból válogatott kiállítás is a MODEM múzeumpedagógia termében.

Ugyanezen a napon 16 órától hallgathatják meg az érdeklődők Kukla Krisztián esztéta előadását William Henry Fox Talbot-ról, a művészi igényű fotózás híres úttörőjéről. Este hét órakor Vajda Mihály akadémikus megnyitja a Kertész-kiállítást. Csütörtöktől a MODEM fogadóterében láthatóak a debreceni származású fotóművész, Szilágyi Lenke különös atmoszférájú, kortárs művészeket megjelenítő képei. Első alkalommal pénteken 15 órakor indul a Baltazár Dezsőt térről a Camera buscura, Keserue Zsolt és Enyingi Tamás képzőművészek interaktív projektje. Ez egy sötétkamerává alakított nosztalgia autóbusz, mely első nap Derecskére és Hajdúböszörménybe tart, másnap pedig Hajdúszoboszlóra utazva ígér egyedi vizuális élményt.

 

Pénteken délután nagy érdeklődésre tarthat számot Gyenes Zsolt Kortárs fotóművészet és absztrakció című előadása, melyben a műfaj érdekes keresztmetszetét lát¬hatjuk, miközben képeiken át megismerhetjük jeles képviselőit.

A szombati szakmai beszélgetés Koronczi Endre képzőművésszel zajlik, aki a képzőművészeti fotóhasználat tapasztalataiba vezeti be hallgatóságát, természetesen képekkel illusztrálva. A Fotocella programjai között találhatunk még ismeretterjesztő-, illetve művészi filmvetítéseket, MODEM matiné címmel klasszikus mesedia-vetítést óvódásoknak, egész napos, tartalmas, mégis játékos múzeumi foglalkozásokat a fotózás, illetve a szitanyomás technikáinak megismerésével.