Három kiállítás látható péntektől a Virág Judit Galériában

Kultúra - 2021-09-08

Joseph Szabo (1925-2010) emigráns magyar művész kiállítása mellett a grafikai, valamint a háború utáni és kortárs művek aukciós anyagát felvonultató kiállítás lesz látható péntektől a Virág Judit Galériában Budapesten.

A Virág Judit Galéria tájékoztatása szerint a Viziók című, október 2-ig nyitva tartó kiállításon százhúsz alkotáson keresztül mutatják be Joseph Szabó képző-és szobrászművész életművét, amelyet hazánkban még kevesen ismernek. Hagyatéka csak 2012-ben került Magyarországra, azóta vált elérhetővé az életmű egésze - közölte a galéria.

Joseph Szabó alkotói pályája Franciaországhoz kötődik, a korabeli kritikák a legnagyobb szürrealista művészek között említik. Vásznain álomszerű, apokaliptikus látomások, geometrikus, élénk színű alakok, arcok sokasága jelenik meg, monumentális szobrai több francia város közterén láthatóak. Gazdag életműve az expresszionizmustól a szürrealizmuson át az újfiguratív művészetig terjed - olvasható a tájékoztatóban.

Mint írják, a galéria grafikai árverését szeptember 20-án rendezi. Az aukciós anyagban Mednyánszky László, Vaszary János és Rippl-Rónai József alkotásai a századfordulót reprezentálják. A magyar avantgárd képviselői közül Uitz Béla, Krón Jenő és Gross-Bettelheim Jolán egy-egy művére is lehet licitálni. Pór Bertalan, Patkó Károly, Kádár Béla, Scheiber Hugó tusrajzai mellett a háború utáni művészek közül Victor Vasarely, Lossonczy Tamás és Lantos Ferenc munkáit kínálják az érdeklődőknek.

Szeptember 21-en tartják a háború utáni és kortárs művekből álló árverést, amelynek tételei között van a Franciaországban már világhírűvé vált Fiedler Ferenc 1960-as évek elején készült nagyméretű olajfestménye és Nádler István utazásait idéző szitanyomatai. Licitálni lehet Tolvaly Ernő Heart Geometry, Reigl Judit Lepel / Kódfejtés, valamint Maurer Dóra experimentális fotó-kollázsára. A fiatalabb generációt Dienes Gábor, Bullás József, Radák Eszter és Korodi Luca munkái képviselik.

Az aukciós kiállítások szeptember 19-ig tekinthetők meg ingyenesen a galériában.