Hat országból  érkeztek a művek a gyermekrajz kiállításra

Kultúra - 2008-04-18

Koizumi Hiroshi, a Japán–Magyar Baráti Társaság főigazgatója, a toyamai nemzetközi gyermekrajz kiállítás debreceni díjátadó ünnepségén elmondta, hogy a japán gyermekrajzversenyre összesen hat országból küldtek be rajzokat (Brazília, USA, Korea, Kína, Oroszország, Magyarország). Hazánkból harminc lelkes gyermek vállalkozott arra, hogy megmutassa tehetségét.

Koizumi Hiroshi szerint egyre jobban mélyül a japán-magyar kapcsolat. Ő 1981-ben találkozott először Pinczés István rendezővel New York-ban, s azóta is szoros kötelék fűzi össze a két nemzetet, melynek fennállását tavaly Budapesten és Debrecenben is megünnepelték.

 

A főigazgató elmondta, hogy minden évben találkozik a magyar és a japán fél, hiszen a Vojtina bábszínház valamint a Debreceni Majorette Együttes és az Ifjúsági Fúvószenekar csapata is az elmúlt években volt kint Toyamában, Koizumi Hiroshi pedig rendezett egy darabot a Csokonai Színházban. A Bartók Béla –kórusversenyre júliusban kerül sor, melyen egy toyamai középiskola is részt vesz majd.

 

Szólláth Tibor, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke úgy nyilatkozott, hogy több szál is összeköti a két nemzetet. Ősszel például lesz egy kulturális fesztivál, melyen üzleti találkozók is lezajlanak majd. Természetesen a megye kulturális kapcsolata továbbra is megmarad Toyamával.

 

Pécsi Éva