Hírességek a régi szerepben

Kultúra - 2008-10-09

Sorra hallhattuk az elmúlt évtizedekben a debreceni Alföld Gyermek- és Főnix Diákszínpadban induló növendékek első sikereit – rangos szerepek, színművészeti főiskola felvételije, országos ismertség, elismerések híreit. Díjakkal jutalmazták ezalatt a két ifjúsági színpad munkáját is. Négy országos fődíjat nyert a „Főnix”, az „Alföld” hármat, s hozzá még kettő megosztott fődíjat. Szabó Magda-díjat, és 2008-ban a Tehetséges Debreceni Fiatalokért Közalapítvány díját is megkapták.

Művészeti vezetőjüket, Várhidi Attilát az állami Csokonai Vitéz Mihály-alkotói díjjal és a Debrecen Város Kultúrájáért Díjjal ismerték el többek között.

 

Újra a régi

 

Idén jubilálnak az ifjúsági „stúdiók”: 30 éves az Alföld Gyermekszínpad, 25 éves a Főnix Diákszínpad. Az évfordulókat október 12-én 14 órától nyilvános előadással és műsorral ünneplik régi és új tagjai, rendezőjükkel, a művészeti vezető Várhidi Attilával a Debreceni Művelődési Központ (Kossuth utca 1.) Pódiumtermében. Előkerülnek egy-egy részlet erejéig a régi, emlékezetes, illetve a vissza-visszatérő darabok: A Pál utcai fiúk dalai; a Szentivánéji álom és Az óriáscsecsemő (Déry Tibor) című drámák hajdani rendezéseit is megidézik. Fellépnek azok a régi tagok is, akik mára országos hírű művészek – Bacskó Tünde, Pohly Boglárka, Magyar Attila, Kálloy Molnár Péter, Szabados Mihály, Szabados Zoltán, Damu Roland, Simó Krisztián. Vendégként ad elő Hajdu Steve és Koroknai Árpád énekes.

 

 

Az előadások előtt 13-14 óra között az elmúlt évtizedek néhány emlékezetes előadásából vetítenek filmeket a Pódiumteremben. A rendezvény idején megtekinthető a két színpad múltját szemléző kisebb kiállítás.