Jubileumi évet ünnepel a Debreceni Tavaszi Fesztivál

Kultúra - 2010-03-08

A 2010. március 15-én nyíló XX. Debreceni Tavaszi Fesztivál programjai a fesztivál műfaji sokszínűségét garantálják. Az összművészeti fesztiválon valamennyi művészeti ág képviselteti magát, újat, érdekeset, egyedül álló kínálatot nyújtva.

A Fesztivál nyitóeseménye a XIX. Debreceni Tavaszi Tárlat megnyitása. A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum Kortárs-kiállítóterme ezúttal is otthonul szolgál, ahol Debrecen és Hajdú-Bihar megye hivatásos képzőművészei látják vendégül a kortárs képzőművészet, s a helyi értékek iránt érdeklődőket. Az évenkénti bemutatkozási alkalom lehetőséget teremt fiatal tehetségek felfedezésére éppúgy, mint az alkotók pályájának követésére. A hagyományoknak megfelelően a Tárlat egy hónapon át (március 15.-április 18.) várja a művészetkedvelő közönséget.

 

Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás egyedülálló szonáta esttel kápráztatják el a közönséget. Az est főszereplői a zongora és a hegedű zseniális művekben teljesednek ki. Az ünnepi nyitóhangverseny kezdete március 15.  Kölcsey Központ nagyterme.

Március 18-án egy élő legenda, az autentikus amerikai jazz egyik legjelentősebb képviselője, Leroy Jones trombitaművész és a hazai Jazz Steps Band mutatkoznak be a debreceni közönségnek. A fiatal együttes a 30’-as, 40’-es évek swing korszak jazz örökzöldjeit eleveníti fel az amerikai művész közreműködésével. Az est közreműködője: Micheller Myrtill.

 

A Hammond-orgona királynőjének tartott Rhoda Scott is fellép az ünnepi fesztiválon, aki többször óriási sikerrel lépett fel Magyarországon.  Rhoda Scott töretlen energiával és szenvedéllyel játszik. „Rhodát minden egyes alkalommal kötelező megnézni, olyan mintha az ember életében először járna jazzkoncerten…” A „Mezítlábas Hercegnő” március 19-én ad koncertet a Kölcsey Központban.

 

Egész estést kikapcsolódást ígér Sam Bobrick és Julie Stein szerzőpáros remek komédiája, a Csókol Anyád! Vári Éva és Nagy Ervin kitűnő színészi játékával fűszerezve. Humor, végletek és meghökkentő események sora jellemzi a darabot. Anya és fia komikusan egymásra utalt és egymástól elszakadni vágyó viszonyát mutatja be. Március 22-én a Thália Színház és az Orlai Produkciós Iroda közös előadása remek szórakozást ígér.

Hajdú Szabolcs: Bibliothėque Pascal című filmje minden elismerést megkapott a 41. Magyar Filmszemlén. Elnyerte a Szemle fődíját az Arany Orsót, a külföldi kritikusok  Gene Moskowitz-díját és a legjobb Operatőri díjat. A film debreceni bemutatója március 22-én lesz az Apolló mozi, Nagytermében. 

 

Két fantasztikus zenei tehetség, akiknek barátsága és zenei együttműködése közel egy évtizedes. Dhafer Youssef és Snétberger Ferenc nem mindennapi zenei utazásra invitálják a közönséget. Az arab lant és a flamenco gitár kettőse március 23-án hallható a Kölcsey Központban. Az esten az ősi és a modern tökéletes összhangja keveredik arab, brazil és flamenco dallamokkal átszőve. Az előadást a Raiffeisen Bank támogatja.

Március 25-én a hagyományokhoz hűen szintén Frankofón filméjszaka várja a filmek szerelmeseit. Az éjszakai filmvetítésen a francia filmművészet legjava szórakoztatja a nézőket. Négy film – vígjáték, dráma, romantika, krimi – adja az este gerincét.

 

A Debreceni Tavaszi Fesztivál világsztárja, Paco de Lucia március 27-én ad koncertet a Főnix Csarnokban. A neves flamenco gitáros több mint 25 albumot jelentetett meg, több száz előkelő díjban részesült. Zenéjével valódi párbeszédet teremtett a flamenco és a brazil ritmusok, a jazz, illetve a klasszikus szerzők zenéje között. Cositas Buenas című albumáért megkapta az év legjobb flamenco albumáért járó Latin Grammy-díjat. Az előadást a Budapesti Tavaszi Fesztivál, az OTP Bank Nyrt. és a MOL Nyrt. támogatja.

 

Forró szenvedély, dinamika, érzékiség ez jellemzi az Argentin Tangó Táncszínház előadását. A műfaj hazai képviselői és egy vérbeli mexikói táncos táncban mesélnek sorsokról, szenvedélyekről, érzésekről. Március 30-án az Argentin Tangó Est Piazzola kortárs zenéjére koreografált látványos elemekkel tarkított produkció, amely izgalmas kihívást jelent táncosnak és befogadónak egyaránt. Az előadást Európa talán legjobb tangó zenekara, a belgrádi Beltango kíséri. 

 

40 éve alakult meg a debreceni Lux együttes. 1999-ben a zenekar megkapta Debrecen Város Csokonai-díját. A születésnapra készülődve újból összeáll a csapat és őrületes buliba várják nemcsak a húszéveseket, április 2-án a Kölcsey Központba. A Lux érdekessége, hogy Tikász Sándor 36 évvel ezelőtt kitalálta azt a „fegyvert”, amivel a két szólós párbajozhat a színpadon, a kétnyakú gitárt. A világon egyedülálló ez a felállás. A zenekar tagjai: Tikász Sándor, Felkai Miklós, Pikó Sándor, Makranczi Béla. Közreműködik: Kiss Sándor és Létmányi István.

 

 

.