Kieselbach Galéria: nagy téli durranás várható!

Kultúra - 2007-12-07

A Kieselbach Galéria fő profilja továbbra is az 1850-1950 közötti klasszikus magyar festészet, de fontosnak tartja, hogy az 1945 utáni festészettel együtt teljes képet adjon a magyar képzőművészet egészéről. Az aukcióban különálló részként szerepel egy olyan válogatás amely 26 kimagasló, háború utáni alkotásából áll.

Veszelszky Béla tájképe az aukció egyik szenzációja lehet

Olyan gondosan összeválogatott kollekció ez,  amelyben az alkotók ma már nagyon nehezen hozzáférhető korszakaiból válik lehetségessé a vásárlás.Közülük a legnagyobb kuriózumot Veszelszky Béla 1959-es Tájképének aukcióra kerülése jelenti (kikiáltási ára 12 millió forint). Veszelszky kép hozzáférhetővé válása olyan ritka alkalom, amely vetekszik egy Csontváry festmény előkerülésével is. Korniss Dezső most bemutatott alkotásai is valódi ritkaságok: az inspiráló barát, Vajda Lajos transzcendens, spirituális tisztasága, s alkotójuk nemes játékossága ötvöződik bennük (Tücsöktánc I. és Tücsöktánc II.;  kikiáltási áruk:  három és fél millió forint).

 

 Bernáth Aurél mély kultúrájú, gazdag festőisége a magyar művészetben egyedül Ferenczy Károlyéval állítható párhuzamba. A mostani aukció egyik legkülönlegesebb képe a Halászkikötő sirályokkal című alkotása (kikiáltási ára: 20 millió forint). Ez volt az a festmény, amit Kieselbach Tamás a Modern magyar festészet című könyv második kötetének készítésekor, az utolsó utáni pillanatban fotóztatott le, ugyanis akkor értesült arról, hogy a mű egy németországi magángyűjteményben elérhető. Egyetlen festmény fotózásáért fél Európán át utaztatta a könyv fotósát: e nélkül csonka lett volna a válogatás. Ez a kép a magyar festészet történetének egyik legszerethetőbb alkotása, otthonteremtő mű.

 

 Az évszázados lappangás után előbukkant Úton az egynapos hóban című Gulácsy Lajos festmény az időtlen hangulatok, távoli emlékek, elvágyódó érzések képe - Chagall műveinek rokona. Kikiáltási ára 18 millió forint. Pontosan öt esztendővel ezelőtt, 2002 telén került aukcióra a Kieselbach Galériában a Gulácsy életmű egyik főműve, a Nakonxipánban hull a hó című kép, amelyet a művész  Az egynapos hó című írásának első epizódja alapján született.

 

A Gulácsy írás második része ihlette a most aukcióra kerülő Út az egynapos hóban című alkotást, amely így nemcsak a műgyűjtők, hanem a művészettörténeti kutatás számára is felbecsülhetetlen értékű felfedezést jelent.

 

Az árverés egyik centrumát a korai magyar avantgárd két jelentős alkotása, Perlrott Csaba Vilmos és Tihanyi Lajos csendélete jelöli ki. Perlrott 1914-re datált Csendélet őszibarackokkal az életmű egyik legsikerültebb darabja, amelyen a Cézanne-t idéző fegyelmezett komponálás tökéletes összhangot alkot Perlrott eredendően érzéki, expresszív felületkezelésével és jellegzetes, széles mozgásokat, nagy erővonalakat vászonra rögzítő dinamizmusával. Kikiáltási ára: 20 millió forint.

 

Tihanyi 1909 körül készült Csendélete (kikiáltási ára. 25 millió forint) gyönyörű példája annak, hogyan alakulnak át a formákkal és felületi effektusokkal kísérletező avantgárd művészek kezében a leghétköznapibb tárgyak, hogyan válnak a műalkotás absztrakt alkotóelemeivé: egy palack függőleges tengellyé, egy asztal billenő síkká, s egy gyűrött drapéria élettel, mozgással teli erővonalhálóvá.

 

 

Számos olyan alkotónk van, kiknek életműve jóval nagyobb elismerést érdemel annál, mint amit eddig megkaptak. Ebből a szempontból, a mostani aukció anyagából leginkább Paizs Goebel Jenő neve emelhető ki. Szentendrei tájkép című 1933-as műve vitathatatlanul az életmű egyik legjelentősebb darabja. E talányokkal teli, vibráló színgazdagságú alkotás a szentendrei festészet saját utakon járó mesterének kiemelkedő jelentőségét illusztrálja, s rámutat arra is, milyen módon élt tovább Csontváry inspirációja a magyar festészetben. Kikiáltási ára 15 millió forint.

 

 

 

Scheiber Hugó  korai, expresszív, erőtől duzzadó olajképei és érett korszakának dekoratív, a kubizmus és a futurizmus eredményeit felhasználó kompozíciói a világ bármely pontján megállják a helyüket. Életművéből a Férfiarckép telefonnal (Pünkösti Andor arcképe) című festmény a Sturm-os korszak dekoratív avantgárd stílusának reprezentatív darabja. Kikiáltási ára nyolc és fél millió forint.

 

 Szintén ezt az irányt, a Herwart Walden által meghatározott Sturm világát példázza Kádár Béla két alkotása, a klasszikus téma nagyvárosi átiratát nyújtó, s így ikongráfiai szempontból is rendkívül izgalmas Városi Madonna (kikiáltási ára: hét és fél millió forint), valamint a harmincas évek magyar art deco-jának egyik reprezentatív alkotása, a Jövő (kikiáltási ára: 12 millió forint). Kiemelkedő jelentőségű művek, melyekhez hasonló még a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében sem található.

 

 A legendás bajai Kürtös Sándor gyűjteménye külön fejezetet alkot a téli képaukcióban. Az eredetileg közel 200 Nagy István képből álló gyűjteményből 1971-ben a Magyar Nemzeti Galéria hetvenet kiválasztott és 3 hónapos kiállítássorozaton mutatta be Európa nagy városaiban. A legfontosabb Nagy István festmények ebből a gyűjteményből "rajzottak ki" más, fontos kollekciókba, mint például a Rácz-, a Kolozsváry-, a Várkonyi-gyűjteménybe is. A legszebbek közé tartozó, korai, nagyméretű, olajjal festett műveket és a pasztellal festett kivételesen szép képeket azonban egészen mostanáig sikerült megőrizni a családnak, és többek között a gyönyörű Birsalmás csendélet (1 200 000 forint), a Békási párás táj (1 200 000 forint) és az Leány harmónium előtt ( 1 millió forint) csak most válik megtekinthetővé és hozzáférhetővé a közönség és a gyűjtők számára.

 

Ennek a gyűjteménynek az aukcióra kerülése azt a hangsúlyt erősíti a műtárgypiacon amelyet Kieselbach Tamás mind a saját műgyűjteményével és az azt bemutató könyvekkel, mind a Modern Magyar Festészet 1892-1964 című kétkötetes albummal képvisel. A gyűjteményben Rudnay Gyula művei is hangsúlyosan jelen vannak. Az a festménysorozat, amelyet  a Kieselbach Galéria most a Műcsarnokban bemutat, történelmi dokumentumként is kuriózum. A három képből álló festmény Magyarország utolsó királya, IV. Habsburg Károly koronázási ceremóniáját mutatja be (kikiáltási ára: 5 millió forint). Az ünnepség 1916 december 30-án volt, a festmények tehát a festő legjobb korszakában készültek.