Leonardo da Vinci szobrának mása Debrecenben

Kultúra - 2007-06-19

Leonardo da Vinci óriási –soha meg nem valósult - lószobrának hét méter magas üveggyapot mását építik meg Az igazi Da Vinci című augusztusi debreceni Modem kiállítására. A szobrot Leonardo tervei alapján firenzei és padovai szakemberek készítik el Paulo Galluzzi, a tárlat kurátorának irányításával.

A kiállítás 2007. augusztus 16-án nyílik a Modern és Kortárs Művészeti Központban (Modem). A speciális üveggyapotból készülő, hét méter magas szobrot darabokban szállítják majd Debrecenbe, ahol a múzeum előtti téren állítják össze a kiállítás megnyitójára.

 

Leonardo da Vinci egyetlen alkotásán sem dolgozott olyan hosszú ideig, mint a milánói Sforza család emlékművének szánt lószobron. Az óriási mű terveit tizenhat évig tökéletesítette a reneszánsz zseni, és egy agyagmodell megépítéséig jutott el. A szobor kiöntésére 20 ezer font, azaz több mint 9 ezer kilogramm súlyú bronzot hordtak össze Milánóban, ám az időközben kitört háború miatt a hadviselő Sforzák inkább ágyúkat öntettek a bronzból. Az agyagból készült Kolosszust a Milánót elfoglaló franciák lerombolták.

 

A reneszánsz művész munkásságát bemutató különleges tárlat tavaly Leonardo elméje címmel a firenzei Uffizi-képtárban volt látható, s az elmúlt hónapokban Tokióban vendégeskedett, ahol mintegy 1,2 millióan tekintették meg. Az anyagot a napokban csomagolják, hogy a jövő héten útnak indítsák Magyarországra.

 

A kiállítást, amely számos eredeti Leonardo-művet és több, a művész irányításával készített makettet, modellt vonultat fel, november 16-ig láthatja a közönség Debrecenben, ahonnan New Yorkba, majd Madridba, később pedig Rio de Janeiróba utaztatják tovább.