Marton Éva, Kurtág György zeneszerző, Fischer Ádám és Fischer Iván karmesterek kapták a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját

Kultúra - 2019-06-18

Marton Éva operaénekes a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját (Gold Medal in the Arts) veszi át kedden az Egyesült Államok nagykövetének budapesti rezidenciáján.

Az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban működő Kennedy Központ 2005 óta ítéli oda a Gold Medal in the Arts elnevezésű kitüntetést olyan személyeknek, akik kiemelkedő pályafutásuk révén a világ legjelentősebbjei közé tartoznak és inspirálóként hatnak a nemzetközi művészeti életben - közölte a Zeneakadémia kedden.

Marton Éva, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritája.

A Kennedy Center a díjjal azt a rendkívüli hatást ismerte el, amelyet Marton Éva a világ zenei életére gyakorolt. A világ egyik legkiemelkedőbb drámai szopránjaként számon tartott Marton Éva többször is nagy sikert aratott a kulturális központ színpadán, amikor például Richard Strauss Elektra című operájának főszerepét vagy éppen Turandotot énekelte, közreműködött továbbá a Magyarország tiszteletére rendezett Millenniumi Gálakoncerten is.

Marton Éva, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritája, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a következő hónapokban több mesterkurzust tart Szegeden, Moszkvában, Barcelonában és Weimarban, emellett idén a szentpétervári Elena Obrazcova Énekverseny zsűritagja is. Már folynak a 2020-as IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny előkészületei, az eddigi három énekverseny alapján a rendezvény idén felvételt nyert a Nemzetközi Zenei Versenyek Szövetségébe.

A Zeneakadémián tavaly indult a Marton Stúdió elnevezésű nemzetközi operakurzus, ahol a művész fiatal operaénekeseket és mesterdiplomával rendelkezőket avat be az énekművészet kulisszatitkaiba.

Az Egyesült Államok Kennedy Központjának Nemzetközi Bizottsága idén júniusban Budapesten és Bécsben tartja tizenhatodik alkalommal rendezett konferenciáját, a testületben az intézményt támogató befolyásos mecénások foglalnak helyet.

Hasonló kitüntetésben részesül idén Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Ádám és Fischer Iván karmesterek is.