Mintegy félszáz kiállítást rendeznek '56-ról az emlékévben

Kultúra - 2006-07-31

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának regionális képviselete a héten eddig még soha nem látott felvételeket tett közzé az 1956-os magyar menekülthullámról, az egyelőre még csak DVD-n kiadott fényképeket ősszel a Corvin-közi kiállításon láthatja majd a nagyközönség.

Az emlékévben mintegy félszáz képző- és iparművészeti, valamint fotótárlatot szerveznek állami támogatással - derül ki a Miniszterelnöki Hivatal 1956-os Emlékévet Előkészítő Emlékbizottság adataiból. Habár már tavasz óta rendeznek tárlatokat az emlékévhez kapcsolódóan, a kiállítások több mint nyolcvan százaléka ősszel nyitja meg kapuit.

Augusztusban és szeptemberben három államilag támogatott képzőművészeti kiállítás nyílik, Túrkevén, Zalaegerszegen és Budatétényben a szoborparkban. Októberben mintegy harminc képzőművészeti és tíz fotótárlat kezdődik el. A sort a budapesti Műcsarnokban megrendezendő képző- és iparművészeti kiállítás nyitja.

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen Oszvald Tamás időszakos emlékműve látható majd két hónapon át. A budapesti Vármegye Galériában a közönség megismerheti, hogyan látják az erdélyi művészek 1956-ot. Egyebek mellett a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, a kecskeméti Erdei Ferenc Művelődési Központban, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban és a szentendrei képtárban is rendeznek '56-os képző-, illetve iparművészeti kiállítást októberben.

Fotótárlat nyílik a többi között a Magyar Fotográfiai Múzeumban. A kecskeméti helyszínen Mario de Biasi, Erich Lessing és Ata Kando fotóriporterek képeiből adnak közre válogatást. Budapest, Debrecen, Miskolc és Gyöngyös egyaránt helyszíne lesz a R_evolúció 1956-2006 - Nemzetközi mail-art kiállításnak.

A mail-art a '60-as években elterjedt művészeti tevékenység, amelynek lényege, hogy az alkotók valamilyen postai úton, például levélben, képeslapon, illetve napjainkban egyre inkább e-mailben juttatják el művészi üzenetüket a közönséghez. A Trafó Galéria A forradalom nem kerti parti címmel rendez nemzetközi kortárs művészeti kiállítást Budapesten.

A Cigány Kulturális és Képzőművészeti Egyesület Romák a forradalomban címmel szervez tárlatot Kecskeméten. A Budapest Bélyegmúzeumban Bélyeggrafika 1956 címmel indul útjára egy több mint fél éves tárlat októberben. A Budapesti Divatiskola és a Divat-stílustervező Művészeti Szakközépiskola divatbemutatót szervez '56 szellemében.

(MTI)