MUNKÁCSYTÓL WARHOLIG

Kultúra - 2008-11-23
Munkácsy Mihály, Kádár Béla, Andy Warhol, André Kertész, Moholy-Nagy László – csak néhány a neves alkotók közül, akiknek a műveit idén is megcsodálhatja a Budapest Art Fair közönsége a 2008. november 20-23. között a Műcsarnokban megrendezésre kerülő antik és kortárs kiállítás és vásáron.
A Polgár galéria kiállítása

A 15 éves múltra visszatekintő, tavaly nevében és profiljában is újjászülető Budapest Art Fair 2008, a legjelentősebb hazai művészeti seregszemle, mely az évek során nemzetközi szintéren is egyre rangosabb kulturális eseménnyé vált.

A 15 évvel ezelőtt Antik Enteriőr néven a Néprajzi Múzeumban bemutatkozó kiállítás az évek során látványos változáson ment keresztül. A kiállítás a magyar műkincspiac újjászületésével egy időben indult, így a szakma és a nagyközönség részéről megmutatkozó érdeklődés hatására három évvel debütálása után már új helyszínre volt kénytelen költözni: 1997-ben a IV. Antik Enteriőr Régiségkiállításnak már a Műcsarnok adott otthont. A kiállítók számának megduplázódása és az egyre gazdagabbá váló kínálat következtében a látogatók száma is jelentősen megnőtt és elérte a 10.000 főt.

 

Az első külföldi galéria, a pozsonyi Soga Aukciós Ház 2001-ben jelent meg, őket követte 2005-ben két párizsi galéria. A piac dinamikus fejlődésével a kiállítás nemzetközi színtéren is egyre vonzóbbá vált, a növekvő érdeklődésnek köszönhetően 2007-ben a pozsonyi Komart Galéria, valamint a Londonban és Tel-Avivban egyaránt jelen lévő Gilden’s Art Gallery mellett, három neves francia galéria – az antik és kortárs anyagot is felvonultató Galerie la Minotaure, a Galerie Pascal és a Galerie Vallois – is bemutatkozott.

 

A művészeti vásár reflektált a piac változásaira is – a kortárs művészet iránti kereslet megnövekedésével 2005-ben az Antik Enteriőr társrendezvényeként a Műcsarnok mellett felállított modern sátorban önálló kiállításként mutatkozott be a Plug kortárs művészeti vásár. A világtrendet követve tavaly a vásár nevében, és ezzel együtt a tradicionális értékek megtartása mellett profiljában is megújult, melyet jól mutat a kiállítás mottója „Friss, színes, multikulturális” – a gazdag hazai és nemzetközi kiállítási anyag mellett többféle művészeti ágból számtalan kísérőrendezvény színesíti a kínálatot.