Muzeális intézmény lett a debreceni Modem művészeti központ

Kultúra - 2023-05-23

- Megkapta a muzeális gyűjteményi státuszt a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ - jelentette be Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere és Vizi Katalin, a központ igazgatója kedden az idei Múzeumok éjszakája helyi rendezvényeit beharangozó sajtótájékoztatón.

A MODEM közleménye szerint a Modem mostantól muzeális intézmény, gyűjteménye pedig - amely eddig a működtető Modem Kft. vagyona volt - közgyűjtemény.

A Modem Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. alapításától kezdve törekszik arra, hogy a kelet-közép-európai kortárs képzőművészet jelentős, elismert központjává váljon. A Modem célja a kortárs művészet és vizuális kultúra aktuális irányzatainak, progresszív törekvéseinek, legjelentősebb hazai és nemzetközi képviselőinek reprezentatív megjelenítése - írták.

Közlésük szerint a közérdekű muzeális gyűjtemény státusz komoly előnyökkel jár: működését jelentősen megkönnyíti, hogy muzeális intézményként már nem kell a miniszter hozzájárulását kérni abban az esetben, ha más hazai muzeális intézménytől szeretne kulturális javakat kölcsönözni kiállításához.

Mentességet kap a műtárgykölcsönzés során felmerülő kölcsönzési díj megfizetése, valamint közlési díjak befizetése alól, továbbá bővül pályázati lehetőségeinek köre is. Szakmai reputáció, kommunikáció szempontjából is előny, ha az intézmény muzeális státusszal rendelkezik. Kutatóhelyének kialakításával, adatbázisának, gyűjteményének elérhetővé és kutathatóvá tételével országosan és nemzetközi szinten is integrálódhat a kortárs műtárgykölcsönzés és kutatás intézményesített színterébe - hangzott el a bejelentés alkalmából.

Hozzátették: a muzeális gyűjteményi státusz hiteles keretet biztosít a Modem hazai és nemzetközi presztízsének építéséhez, és beemeli a muzeális intézményi hálóba a jelenleg galériaként működő művészeti központot.

A Modem vezetője beszámolt arról is, hogy tavaly korszerű gyűjteményi raktárt alakítottak ki az épületben, és lehetővé tették a gyűjtemény kutatását.

A sajtótájékoztatón bejelentették: a debreceni kiállítóhelyek az idén is közösen, a programokat összehangolva készülnek a Múzeumok éjszakájára.