MÚZEUMI VILÁGNAP 2007.

Kultúra - 2007-05-16

Május 18-án a Múzeumi Világnap alkalmából a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Igazgatósága megkoszorúzza a Déri Múzeum volt igazgatóinak sírját. A Monostorpályi úti temetőben Löfkovics Artúr sírját, majd a Köztemetőben Zoltai Lajos, Ecsedi István, Sőregi János, Béres András és Gazda László sírján helyezik el a megemlékezés és a tisztelet virágcsokrait a Déri Múzeum vezetői és munkatársai.

Programok május 18-án:

 

A Múzeumi Világnap alkalmából különleges programokkal várják a látogatókat a megye múzeumai, amelyek a Világnap tiszteletére ingyenesen látogathatóak.

۩

 

A Déri Múzeumban a „Bányavirágok” című kiállítást Veres Zsófia muzeológus rendhagyó tárlatvezetésen mutatja be az érdeklődőknek 14 órakor.

۩

 

A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban látható „ A szecesszió vidéke – a vidék szecessziója” című kiállításon P. Szalay Emőke muzeológus rendhagyó tárlatvezetéssel várja a látogatókat.

۩

 

A Déri Múzeum Kupolatermében lesznek láthatóak a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum anyagából az avar kori időszakra tehető a Lesencetomaj-Piroskereszt temető kutatásából származó tárgyak. Ebbe a különleges leletanyagba enged bepillantást a kis kamarakiállítás, amely különleges női fülbevalókból, nyakláncokból, karperecekből, férfi vas csattal záródó övekből, késekből, tarsolyokból, veretekkel díszített övekből áll.

 A debreceni Déri Múzeum cserébe a tulajdonában lévő Szomolányi Elemér hagyatékából adott kölcsön a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak. A gyűjtemény iparművészeti és képzőművészeti tárgyakat foglal magába, ennek része a Világnap alkalmából most Veszprémben látható kiemelkedő szépségű miniatűrök együttese. 

A  Szomolányi gyűjtemény 27 darab elefántcsontra festett miniatűre a század első felének kedvelt képecskéi a biedermeier jellegzetes műfaját képviselik. A képeket igényes, sok esetben művészi színvonalú arany, ezüst, aranyozott bronz, faragott, aranyozott fakeret foglalja magába.

 

۩

A Debreceni Irodalmi Múzeumba látogató csoportok ingyenes tárlatvezetést is igényelhetnek.

۩

 

A Semsey Andor Múzeum (Balmazújváros) Szeifert Imre festőművész képeivel várja a közönséget, melynek megnyitója 14 órakor lesz.