Különleges DVD-katalógust adott ki a KOGART a Márffy-kiállítás anyagából

Kultúra - 2010-05-23
Márffy Ödön az 1900-as évek festészetének meghatározó alakja - átfogó kiállítása mégsem volt Magyarországon 1958 óta. A Kogart Ház idei gyűjteményes tárlata tehát már önmagában is nagy érdeklődésre tarthat számot. Annál is inkább, mert a kiállított - és a katalógusban feldolgozott - több mint száz kép és grafika az életmű minden fontosabb állomását felvillantja.

A közismert és sokat reprodukált főművek mellett számos kevésbé ismert, illetve eddig lappangó Márffy-festményt is bemutat, köztük a fiatalkori párizsi időszak alkotásait. A képeket a kurátorok 15 közgyűjteményből és több mint két tucat magángyűjteményből válogatták össze.

 

    A katalógus - akárcsak egy könyv - folyamatosan is olvasható, lapozgatható, illetve egyes műtárgyak cím alapján is kereshetők. A kutatóknak is hasznos kézikönyvként szolgálhat, hiszen tartalmazza mindazokat az adatokat, amelyeket általában a katalógusok. Előszóul egy 23 perces film szolgál, melyen Márffy életművéről, pályájáról és művészetéről beszélnek művészettörténészek: Rockenbauer Zoltán, a művész monográfusa, Passuth Krisztina, a korszak szakértője és Kratochwill Mimi művészettörténész.