Öröm-zene ezer hangon

Kultúra - 2008-09-10

Megnyitották a művészeti tanévet Debrecenben is: a Debreceni Művelődési Központ intézményeiben énekeltek, színjátszottak és alkottak a gyerekek. „A zene valóban mindenkié lett ebben az órában, hiszen senki sem maradt mozdulatlanul a dalokat hallgatva” – szeptember 6-án 11 órakor a Debreceni Művelődési Központ Kismacsi Közösségi Házában a helyi, Waldorf-iskola tanulói énekelték el a Viva la musicát, Kodály Nagyszalontai köszöntőjét és egy népdalcsokrot, furulyaszóval és sámándobokkal kísérve  a zenét.

Velük egy időben e három dal elhangzott a DMK Belvárosi Közösségi Házában és a Mű-Terem Galériában. E gyermekhangok részei lettek az országszerte egyszerre megszólaló ’1000 hangnak’. Azt kívánták kifejezni, hogy a tehetség nem ismer határokat, az oktatásnak, médiának kötelessége támogatni a tehetséges gyerekeket. Ezzel kezdődött a kulturális fesztivál és művészeti tanévnyitó, amelyet a Nők Lapja kezdeményezett.  

A három mű után Kismacson minden gyermek kedvenc dalát elénekelték, majd táncház következett. Az éneklés előtt két órával kézműves foglalkozások kezdődtek, melyekben a helyi Waldorf-iskola jellegzetességei is érvényesülhettek. Ötvenhat gyermek és felnőtt vett részt a vidám, kretaív napon – mondta el érdeklődésünkre Nagy Mária szervező.

 

Csodálatos hangok

 

Színjáték teremtett hangulatot reggel fél tizenegy a Belvárosi Közösségi Házban: Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékából mutatott be részleteket a Debreceni Művelődési Központ Alföld Gyermek- és Főnix Diákszínpada. 

A11-kor megszólalt a – Kodály Zoltán előtt tisztelgő – dalcsokor, amelyet több kórusmű követett. Színvonalas, komoly előadással – a Pódiumterem remek hangzását kihasználva – nyújtott műélvezetet a hallgatóságnak a Belvárosi Közösségi Házban a debreceni Bányai Júlia Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény két kórusa: a Szivárvány Gyermekkar és a felsős kórus.  

Összesen 130 diák énekelt a rendezvényen. Ők és a hallgatóság is részt vett az „Alkossunk közösen” című játszóházban: gyertyát öntöttek, origamit készítettek, rokokó tárgyakat, ékszereket; lakkozott, gyönggyel díszített csigákat, kagylókat és finom, drótvirágokat. A délutánba nyúló rendezvény végére közös kép készült festékkel, ceruzával, filccel: napocskát, lovakat és arcokat örökítettek meg rajta kicsik és nagyok.

Összesen 250 gyermek és felnőtt jött el, hogy művészeti élményhez jusson a kreatív tanévnyitón – ismertette Szilágyi Lászlóné szervező.

 

Hang-szín

Színes, ritmusos festmények a háttérben, csodálatos hangzás az ódon falak között: még hét dalt énekelt el az országos akció dalcsokrán kívül a Vox Iuventutis Gyermekkórus, a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának kórusa – a Mű-Terem Galériában, Szabó Henrietta festőművész és Juha Richárd szobrászművész művei között. A kar és a hallgatóság – nyolcvan ember – végígkísérte a tárlatvezetést, majd kagyló- kőfestésen, művészeti puzzle-n vett részt. E művészeti játszóházból kiállítást rögtönöztek a hangulatos udvaron, a műemlékjellegű épület előtt.

 

 

A Debreceni Művelődési Központ e programokkal kapcsolódott a művészeti nevelés országos tanévnyitójához, részben kifejezte, hogy támogatást nyújt a tehetséges gyerekeknek és az őket nevelő pedagógusoknak, valamint a művészeti nevelés ügyének. A Debreceni Művelődési Központ legközelebb a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozatával szeptember 20-án a reneszánsz jegyében, rendez komplex művészeti bemutató programokat.