Remekművek a Virág Judit Galéria téli aukcióján

Kultúra - 2023-12-01

Hihetetlen felfedezés: egy eddig teljesen ismeretlen Tihanyi Lajos remekművel bővült a magyar művészet panteonja. A Tájkép Margit híddal című festmény több mint 100 éves lappangás után került elő, és december 2-től a nagyközönség is megcsodálhatja. A festmény december 16-án kerül árverésre a Virág Judit Galéria téli aukcióján.

A kép Budapest történetének egyik legdrágább és leglátványosabb magánpalotáját, Wagner János építész egykori villáját örökíti meg az utókornak, miközben a Duna és a Margit híd is tökéletesen látszik a távolban. A villa Gül Baba türbéjét ölelte körbe, az egykori dervis, vagyis harcos szerzetes nyughelye máig a főváros egyik látványossága. A Wagner-villát 1969-ben bontották le, de Tihanyi a kép festésekor − az első világháború kitörése előtt − még teljes pompájában látta és vetette vásznára a látványt.

Vaszary János Tóvárosi tájkép, Tata című képe a Virág Judit Galéria téli aukcióján szereplő műalkotásokat bemutató kiállításon 2023. december 1-jén. MTI/Balogh Zoltán

Több mint két évtized után újra aukcióra kerül Gulácsy Lajos kivételes remekműve, a Régi instrumentumon játszó hölgy, amelyet a magyar Mona Lisának is neveznek. A festmény 2002-ben a Virág Judit Galéria árverésén abszolút magyar leütési rekordot ért el 95 millió forintos eladási árával. A sokáig elveszettnek hitt, majd csodával határos módon előkerült alkotás Gulácsy kevés nagyméretű, megmaradt olajfestményeinek egyike, a magyar festészet top-művei közé tartozik.

Több mint 20 éve várnak erre a pillanatra a műgyűjtők: ismét megszerezhetővé vált Gulácsy Lajos ikonikus remekműve. 2002-ben hatalmas szenzációt okozott a Régi instrumentumon játszó hölgy című olajkép felbukkanása, hiszen a művészettörténészek úgy tudták, hogy a remekmű a II. világháborúban megsemmisült. 1912 nyarán Gulácsy alföldi körútra indult a festményeivel, a Régi instrumentumon játszó hölgyet valószínűleg ekkor adhatta el. Ezután nyoma veszett a műnek. 1960-ban kezdték el a művészettörténészek keresni a festményt, ám mivel Gulácsy Lajos életművének nagy része elpusztult vagy szétszóródott a II. világháborúban, joggal gondolhatták, hogy ez a kép is megsemmisült. A festmény végül Orosházáról került 2002-ben a galériába.

A művet szimbolikája és titokzatossága miatt joggal nevezik a magyar Mona Lisának. Gulácsy fogékonyságot mutatott a zene iránt, egységben látta a hangok és a színek világát. A hárfázó nő alakja antik hangulatot idéz meg, a hölgy egyszerre égi és földi teremtmény, aki a valóság és a művészet között lebeg.

Az aukciós anyag további kiemelkedő tételei közé tartozik Boromisza Tibor szatmárnémeti piacot ábrázoló, téli remekműve, Vaszary János 1910-es években készült, nagyméretű, élénk színű tájképe a tatai tóról, valamint Mednyánszky László, Iványi Grünwald Béla, Czigány Dezső és Scheiber Hugó remekművei.