Streisand visszatér

Kultúra - 2006-10-05

Barbra Streisand jótékonysági célból hatalmas koncertsorozatot kezdett szerdán este Philadelphiában, a 16 ezer férőhelyes Wachovia Centerben, noha immár hat éve visszavonult. Ezt a fellépést további 19 követi az USA 16 városában

A legolcsóbb jegy ára 100 dollár, a legdrágábbé eléri a 750 dollárt (mintegy 21 700, illetve 163 000 forint). A Billboard című zenei magazin szerint a Streisand-turné kitolta az amerikai koncertjegy-árak lélektani határát. A koncerteket olyan nagy várakozás előzi meg, hogy augusztusban kisebb botrány is kirobbant: ezer jegyet be kellett vonni, mert lopott hitelkártyákkal vették meg őket, és adták el újra az interneten.

 

 A tervek szerint a turné tízmillió dollár (mintegy 2,175 milliárd forint) körüli bevételt hoz, amelyet teljes egészében az énekesnő jótékonysági alapítványa oszt majd szét. Streisand utoljára 1993/1994-ben turnézott, akkor csaknem 60 millió dollár bevételre tett szert 22 fellépésével.

 

\"A jótékonykodás a fő oka annak, hogy újból színpadra lépek\" - nyilatkozta a 64 éves Streisand, aki főként környezeti kutatásokat, oktatási és egészségügyi projekteket kíván támogatni.

 

A múlt hónapban bejelentette, hogy elsőként Bill Clinton Éghajlatváltozási Kezdeményezésére szán egymillió dollárt. Az utóbbi években egyébként a Demokrata Párt egyik leghatékonyabb pénzszerzőjének bizonyult, mivel Al Gore volt alelnök és John Kerry massachusettsi szenátor meghívásáinak eleget téve több millió dollár összegyűjtésében volt része.

 

Streisand hat éve jelentette be, hogy visszavonul a nyilvános koncertezéstől, s arra hivatkozott, hogy több időt szeretne tölteni színész férjével, James Brolinnal.

 

Barbra Streisand lemezei hihetetlenül népszerűek: több mint 70 millió albuma kelt el világszerte, és Guilty Pleasures (Bűnös örömök) című legutóbbi lemeze tavaly ötvenedik alkalommal aranyozódott be. Az énekesnő minden alkalommal aréna méretű helyeken lép fel, mindig 58 tagú zenekarral és néha az Il Divo énekegyüttes társaságában: az utóbbi néhány dalánál vokálozik, és külön is előad szerzeményeket.

 

 

(MTI)