Szabó Magda könyvesbolt Debrecenben

Kultúra - 2007-10-03

Az országban először adta hozzájárulását Szabó Magda ahhoz, hogy egy könyvesboltot róla nevezzenek el. Szülővárosában, Debrecenben, az írónő 90. születésnapjához közeledve, az Aranybika Hotel épületében lévő könyvesboltját alakította át a Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft. A cég ügyvezető igazgatója felidézte, hogy már az üzlet megnyitásakor felvetődött: a boltot Szabó Magdáról nevezzék el.

Az írónő végül idén nyáron járult ehhez hozzá, így a helyiséget a napokban felújították. Szabó Magda-fényképekkel és személyes relikviákkal díszítették. Egy üveges vitrinben megtekinthető írógépe, szemüvege, tolla és a család ereklyéi is, míg az üzlet egyik falát egy portré díszíti, melyet Turcsányi Béla alkotott.

 

Szerdán délelőtt a polgármester karján érkezett a bolt előtti térre az írónő, s  több száz rajongója és tisztelője várta. Tóth Csaba, az üzlet tulajdonosa elmondta: úgy érzi, nagy felelősséget ró rájuk a kapott adomány, ám ígéretet tett az írónőnek arra, hogy méltók lesznek a megelőlegezett bizalomra. A cégvezető ajándékként átadta a Juha Richárd által készítendő Szabó Magda-szobor makettjét. Az alkotást remélhetőleg jövő ilyenkor a bolt előtt maga az írónő avathatja fel, miközben legfrissebb kötetét dedikálja – tette hozzá Tóth Csaba.

 Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke üdvözölte az ünnepeltet, majd Kósa Lajos polgármester azért mondott köszönetet a legtöbbet fordított magyar írónak, hogy ilyen kegyben részesítette a várost.

 

Az ünneplő tömeg és a szívélyes fogadtatás elkérzékenyítette az írónőt, aki jó napot kívánt az egybegyűlteknek, majd hozzátette, hogy neki életében még ilyen jó napja nem volt.Szólt Debrecenhez és az egyházhoz, valamint a Nagytemplomhoz fűződő bensőséges viszonyáról, és arról, bárhol is legyen a világon, beszédében mindig szól a debreceni reformátusságról és Debrecenről. Szerinte a Nagytemplom egyre mindig vigyáz: hogy magyarok tudjunk maradni.

 Az ünnepség után gipszlenyomat készült Szabó Magda tenyeréről, majd az érdeklődők dedikáltathatták saját köteteiket.