Szeget szeggel- Renedance -  ExperiDance Tánctársulat előadása

Kultúra - 2009-10-25

A Schwajda György ötlete alapján készült táncszínház Shakespeare komédiáját dolgozza át, Mátyás király udvarába áthelyezve azt, kosztümökben és természetesen az együttestől megszokott tánc kavalkádban.

Volt egy kor, ahol a sugárzó új energiákból, számtalan géniusz csodás erejéből a világ új korszaka született: a reneszánsz. Mit jelentett ez az újjászületés? Az egyén felemelkedését, a szép iránti vágy ébredését, az örömteli élet diadalmenetét, az értelem győzelmét, a boldogság keresésének megújulását. S volt egy király, mely e korszak tündöklő virágjának kibontakozásában nem csekély szerepet játszott, hisz a humanizmust, Itália túlfűtött szellemét házassága révén beengedte szeretett országába.

Beengedte oda, ahol a középkor olyan embere élt, ki maga szemében a gerendát nem, de más szemében a szálkát is meglátta, ítélt s ítéltetett. A király címerében egy fekete holló van, amely aranygyűrűt tart csőrében. E címer sokfelé látható. Visegrádon és Budán is hirdeti Corvin Büszke királyi nevét. Mátyás hírét, ellenségein- nem csak vérrel, hanem furfanggal- nyert sok diadalmát az érc, a márvány, s a betű hatalma feledni nem engedi.

 

 

Zeneszerző: Czomba Imre

Díszlettervező: Mira János

Fénytechnika, látvány: Szemieszter Balázs

Hangtechnika: Kupcsik Bertalan

Producer: Vona Tibor

Rendező – koreográfus: Román Sándor

 

Belépőjegy: 2.400.-, 2.900.- (15 fő feletti csoportos jegyár: 1.900 Ft/fő. A csoportos jegyet csak a Kölcsey Központ pénztárában lehet megvásárolni.)

Jegyek kaphatók: Apolló mozi, Főnix Csarnok, Kölcsey Központ, Tourinform iroda, Interticket hálózatában (www.interticket.hu)