Ujabb válogatás az Antal-Lusztig gyűjteményből

Kultúra - 2009-11-09

A modern magyar képzőművészet legszebb munkáiból – az Antal–Lusztig-gyűjtemény remekműveiből – nyílik november 5-én kiállítás a Modem harmadik emeletén. A tárlaton látható alkotásokat maga a tulajdonos, Antal Péter műgyűjtő válogatta, aki az elmúlt években ismertté vált hatalmas, nemzetközi rangú kollekciójával új minőséget és perspektívát teremtett a hazai műgyűjtés szférájában.

Egyedülálló ez a válogatás, mert jelenleg sehol máshol nem látható olyan tárlat, amelyen klasszikus alkotások mentén mindenki számára jól követhető módon kirajzolódik közelmúltunk egyik legfontosabb időszaka: a modern magyar képzőművészet születése.

 

Többek között Paál, Munkácsy, Szinyei Merse, Csontváry, Rippl-Rónai, Gulácsy, Aba-Novák, Derkovits, Moholy-Nagy és Kondor festményeit csodálhatják meg a látogatók – köztük több olyan művet, amely magyarországi kiállításon korábban soha nem szerepelt. A reprezentatív festmények és szobrok mellett gazdag összeállítás tekinthető meg a XIX. század második felétől a XX. század közepéig ívelő időszak grafikai munkáiból is.