Változások a múzeum életében

Kultúra - 2007-10-22

„A múzeum kihívásokkal teli időszak előtt áll, ugyanis újra kell gondolnia önként és kötelezően vállalt feladatait, és versenyképessé kell válnia.” - fogalmazta meg Kocsis Róbert. Mivel az elmúlt hónap végén lejárt az előző vezető megbízatása, így pályázatot írtak ki a poszt betöltésére. A nyertes Lakner Lajos, aki már 1990 óta irodalomtörténészként dolgozott a Déri Múzeumhoz tartozó Irodalmi Múzeumban. Megbízása október 1-től 5 évre szól.

Az új vezető elmondta, hogy azt szeretné, ha a város magáénak érezné a múzeumot, s minél többen részt is vennének a kiállításokon. Számára a legfontosabb a látogató, s ezt kell szem előtt tartani. A múzeum ugyanis fordulat előtt áll. Át kell alakítani a profilt úgy, hogy a látogatók érdeklődését minél inkább felkeltsék, s igényeiknek meg tudjanak felelni. Ezeket az igényeket szem előtt tartva egy múzeumi kávéház és shop létrehozását szeretné megvalósítani, ahol a múzeumi tárlatban látható tárgyakból árulnának másolatokat.

Szeretné megszólítani a fiatalokat és időseket egyaránt, s ezért a megye minden középiskolájával és az egyetemi tanszékekkel fel kívánja venni a kapcsolatot. Tervei között szerepel, hogy az egyetemistáknak éves bérletet adnának, valamint szakdolgozati témákat ajánlanának a tanszékeknek. A pedagógusok számára pedig nagyobb belátást is engednének a múzeum munkájába. Szeretné bővíteni a múzeum baráti körét is, valamint utazási irodákkal felvenni a kapcsolatot.

Mindezek mellett kiemelt jelentőséget tulajdonít a weblapfejlesztésnek. A meglévő gyűjteményekből adatbázisokat akar létrehozni, valamint fel akarja lendíteni a nemzetközi kapcsolatokat. Ugyanakkor egy speciális honlap létrehozása is szerepel tevei között, mely a „Debrecen emlék” nevet kapná. Ide bárki feltölthetne archív felvételeket, újságcikkeket és emlékeket városunkról. Úgy véli, talán így jobban kötődnének az emberek a múzeumhoz.

 

 

Pécsi Éva