Végső nyugalomban Szabó Magda

Kultúra - 2007-12-02

Szabó Magda végakarata szerint hamvainak egy részét a Debreceni Köztemetőben szülei – Szabó Elek és Jablonczay Lenke – mellett helyezték el. A szombat délelőtti szertartáson több százan kísérték utolsó útjára az írónőt, Debrecen város díszpolgárát.

„Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?” Bölcskei Gusztáv református püspök ezzel a református mondattal kezdte szónoklatát. A keresztény ember életútja számára a legfontosabb igazságot fejezi ki ez a néhány szó – tette hozzá. Aki erre az egy igazságra rátalál, mindent pontosan tud Istenről, önmagáról, a világról. Szabó Magda tudta ezt a mondatot, megtalálta, és élte. Fontos, hogy a lélek lelje meg saját szíve mélyén Isten személy szerint neki szánt parancsát. Hiszem, hogy Szabó Magda megtalálta ezt – mondta a püspök.

 

Bölcskei Gusztáv beszédében felidézte, hogy az írónő szabálytalan kereszténynek nevezte magát. A püspök arra is visszaemlékezett, amikor a 85. születésnapjára a Nagytemplom kilincsének mását kapta ajándékba az írónő, és a kilincset átvevő mozdulatban benne volt az alázat, a belekapaszkodás, vállalás. Az Isten kegyelmes volt hozzá, hiszen nem váltak hűtlenné a szavak, az intellektus és az intuíció. Azt mondta, hogy jól aludni, csak Debrecenben lehet. Legyen hát könnyű az álma, ama napig, amikor magához szólítja az Úr! – búcsúzott Szabó Magdától a püspök.

 

Az írónő, vagyis a Tiszántúli Református Egyházkerület örökös főgondnoka előtt egykori elnöktársa dr. Kocsis Elemér nyugalmazott tiszántúli püspök is tisztelgett, mint ahogyan írótársai és a város nevében is elköszöntek tőle.

 

„Az első a város, te majd huszonötödszörre következel.”- idézte Kósa Lajos polgármester a Szabó Elek által lányának hagyott mondatot, aki élt ezzel az örökséggel, és mindenkinek példát mutatott. A polgármester szerint nagyon szerencsés az a város, amelyiknek ilyen szülötte van, ám évszázadonként, ha egy ilyen tehetség születik, már az is különleges. Szabó Magda, a legtöbbet fordított magyar író révén vannak olyan emberek Franciaországban, Németországban is, akik azért tudják, hogy van egy Debrecen nevű város a puszta közepén, mert az írónő könyveit olvasták. Szabó Magda kedves ember volt, de nagyon kemény is. Kérlelhetetlenül képviselte, amit igaznak gondolt. Óriási bátorság kellett ehhez – tette hozzá a polgármester, aki szerint a szülői örökség meghatározta az írónő életét.

.

Szabó Magda urnakoporsóját a Dóczy-s diákok sorfala mellett a Für Elise dallamára vitték végső nyughelyére, szülei, Szabó Elek és Jablonczay Lenke mellé. Sírjánál Bosák Nándor római katolikus püspök is mondott imádságot, melyben megköszönte az írónő ökumenikus gondolkodását.

 

Szabó Magda írónőtől Budapesten a Farkasréti temetőben december 10-én vesznek búcsút.