Virág Judit Galéria: minden előzetes várakozást felülmúló siker

Kultúra - 2009-12-13

„ A 121 legszebb magyar festmény” című kiállítás öt hetes nyitva tartás alatt több mint 30 ezren látták a tárlatot. Az utolsó két hétben hosszú sorok kígyóztak az utcán, a tárlatvezetésekre csak előjegyzés alapján lehetett beférni. Ez is ékes bizonyítéka annak, hogy egyre erősödik a színvonalas kulturális programok iránti érdeklődés. Az utóbbi hetekben megnőtt a festményvásárlás iráni kereslet, a jelek szerint sikeres téli aukcióra számíthatunk.

Az idei aukciós év záróakkordjaként december 19-én (SZOMBATON) este 6 órakor rendezi a Virág Judit Galéria karácsonyi árverését. Az aukcióra kerülő 152 festmény és 8 Zsolnay kerámia az idei év kiemelkedően legjobb aukciós kínálata. A galéria nagyon szigorúan válogatott a felajánlott tárgyak közt és csak a kínálat legjavát viszi a nagyközönség elé, ezért a korábbi gyakorlattól eltérően 250 tétel helyett csak 160 tárgyat árvereznek.

 

 A gazdasági életet érintő átfogó válság az aukciós piacot is átrendezte. A minőségi festmények piacán a vásárlási kedv fokozódik, a közepes kvalitású képek iránti kereslet csökken. Az aukciós anyagban jó néhány egészen kivételes múzeumi rangú remekmű is szerepel.

 

 Valamennyi festmény közül kiemelkedik Aba-Novák Vilmos: Nagy vurstli című műve, amelyet a művészettörténész szakma a festő egyik legfontosabb művének tart.

Ez az alkotás a művész legnagyobb méretű és legjelentősebb táblaképe, amelyet először 1931-ben az Ernst Múzeumban rendezett kiállításán mutatott be, az akkori tárlat legértékesebb darabjaként. A festmény rendkívüli mérete miatt mintegy 70 évig felcsavarva – előbb a művész műtermében – majd örököseinek birtokában várt a szebb időkre, hogy ma az újra felfedezett Aba-Novák Vilmos cirkuszképeinek csúcsdarabjaként hirdesse a kivételes tehetségű festő „barbár zsenialitását”. A festmény 50,000,000 millió Ft-os kikiáltási ára magasabb annál, mint amennyiért Aba-Novák festmény valaha elkelt.