Virág Judit galéria:  remekművek kerültek elő

Kultúra - 2008-10-03

Egy teljesen ismeretlen és különösen értékes Gulácsy Lajos kép, egy 1936 óta eltűntnek vélt Tihanyi Lajos Önarckép és egy ugyancsak ismeretlen Czóbel Béla Csendélet felbukkanásának híre hozza lázba ezekben a napokban a hazai és a külföldi művészetszerető közvéleményt.

 

Tihanyi Lajos:Önarckép

Gulácsy Lajos: Nő kék kancsóval (Fons amoris II.), 1909

Gulácsy Lajos remekműve egy eddig hiányzó, s most végre meglett láncszemmel szolgál a viszonylag jól feldolgozott életműben.

A Fons Amoris azaz a Szerelem kútjának témája ismert Gulácsynál, hiszen a szakma ismeri azt az 1910-ben készült vázlatot, mely ezt a témát dolgozza fel. A most előkerült meglepetés-alkotás a Fons Amoris II., a Gulácsynál jól ismert téma eddigi legszebb kibontása.

 

Tihanyi Lajos: Önarckép, 1920

Erre a képre a legidősebb művészettörténészek is csak egy fekete-fehér reprodukció alapján emlékezhetnek. Ez a kép ugyanis Tihanyi legtöbbet reprodukált önarcképe. 70 éve ismert volt létezése, de senki nem látta azóta. 1936 óta a szakmának nem volt tudomása a kép hollétéről. Tihanyi Párizsban megjelent monográfiájában szerepelt utoljára reprodukálva, akkori tulajdonosának megnevezésével. A portré jelentőségét mutatja, hogy azóta a fekete-fehér felvételt hat különböző Tihanyival foglalkozó tanulmány és monográfia is újraközölte.

A képet Tihanyi Berlinben festette, s a kép előkerülése azért is szenzáció, mert ebből a már kiteljesedett és igen termékeny korszakából rendkívül kevés kép hollétét ismerjük.

 

Czóbel Béla: Csendélet, 1908

A teljes ismeretlenségből bukkant elő ez az 1908-as Csendélet, mely a Czóbel-életmű korai, fauve-os időszakának egyik legjelentősebb alkotása. Korabeli írott forrásokból ugyan tudott róla a szakma, de eddig senki nem láthatta. Czóbel munkásságának 1900 és 1920 közötti időszakából ugyanis csak oly kevés alkotás ismert, hogy elképzelhetetlen volt a mű jelentőségének megítélése. A kép felbukkanásának puszta híre lázba hozta a korszak festészetével foglalkozó intézményeket, s nem kevésbé a műgyűjtőket, így az október 19-i aukción a kép megszerzéséért óriási versengés várható.

 

Tavaly tavasszal A púpos vénkisasszony régi emlékeit meséli Herbertnek című Gulácsy-kép került elő fél évszázad után. Az 1911-12-re datált képért akkor 120 millió forintot fizetett új tulajdonosa.

Mindhárom megkerült festmény-ritkaság megtekinthető a Virág Judit Galéria és Aukciósház kiállításán 2008. október 7-től.