XIV. Alternatív Színházi Szemle

Kultúra - 2008-08-29

A 2008-as XIV. Alternatív Színházi Szemle az előző 5 szegedi év után új helyszínen - ám az előző évek tevékenységeinek folytatásaként szeptember 12. és 16. között, Debrecenben lesz.

Az Alternatív Színházi Szemle a független színházi terület eredményeinek megismertetését célozza, az aktuális évben született – különböző műfajú – alkotásokat gyűjti össze és bocsátja szemlére.

Az Alternatív Színházi Szemle továbbra is azzal az igénnyel lép fel, hogy exkluzív és átfogó képet adjon azokról a magyar színházi és tánc előadásokról, amelyek a legmarkánsabb erővel és a legeredetibb formában képviselik azt, amit ma Magyarországon valamiféle „alternativitásnak” lehet nevezni.

Ami a kőszínházaknak a POSZT, az az alternatív és független színházaknak az Alternatív Színházi Szemle – az éves, rendszeres és legrangosabb seregszemle: mértékadó és kiemelt fontosságú bemutatkozási fórum.

 

A előző évek gyakorlatától eltérően a Szemle karakterének, programjának kialakítását, szervezését és lebonyolítását a BESZT (Befogadó Színházak Társulása) és az FSZSZ (Független Színházak Szövetsége) közösen végzi. A két szervezet együttműködésének lényege, hogy míg az FSZSZ a szakmai kvalitásért, addig a BESZT a logisztikai, szervezési és adminisztratív feladatok ellátásáért, a fesztivál lebonyolításáért vállal felelősséget.

 

A Szemle központi eseményét a meghívott színházi előadások – a versenyprogram - képezik, melyet a mindenkori válogató az évad kínálatából állít össze.

A 2008-as versenyprogram válogatója és a XIV. Alternatív Színházi Szemle Kiemelt meghívottja:

ÁRVAI GYÖRGY

Árvai György a következőképpen fogalmazta meg a válogatási szempontjait: olyan előadásokat keres, amelyek összeköttetésbe hozhatóak az ÁTHALLÁS, ÁTLÁTÁS, ÁTJÁRÁS fogalmaival.

A Szemle rangját növeli a kiváló szakemberekből álló zsűri, amelynek tagjai a következők: Karsai György, Káel Csaba, Varga Mátyás.

Az Alternatív Színházi Szemlét a versenyprogramon túl igazi fesztivállá varázsolják a társművészetek széles körét felvonultató, egész napos programok, koncertek, előadások, szakmai fórumok.

 

A XIV. Alternatív Színházi Szemle programja:

 

SZEPTEMBER 12. (péntek)

14.00 Bartal Kiss Rita "Az ég tündérszoknyakék…" című kiállításának megnyitója Vojtina Bábszínház

18.30 Megnyitó Szabadtéri Színpad

19.00 SzínészTáncZenekar Szabadtéri Színpad

21.00 Mobil Front Műhely és a DrámaMa produkciója a.N.N.a – Attempts on Her Life Martin Crimp (r.: Göttinger Pál) (versenyprogram)′90 Debreceni Csokonai Színház – Nagyszínpad

 

SZEPTEMBER 13. (szombat)

11.00 Szakmai beszélgetés Vojtina Bábszínház

18.00 Kosztolányi Dezső Színház-Urbán András Társulata (Szerbia)  Brecht - The Hardcore Machine (r.:Urbán András) (versenyprogram) ′60  Debreceni Csokonai Színház - Horváth Árpád Stúdió

20.00 Tünet Együttes-Szabó Réka Társulata Alibi (r.: Szabó Réka) (versenyprogram) ′90 Víg Kamara Mozi

22.00 Élőkép Társulat Végtelen (r.: Bársony Júlia) (versenyprogram) ′90 Vojtina Bábszínház

 

SZEPTEMBER 14. (vasárnap)

11.00 Szakmai beszélgetés Vojtina Bábszínház

16.00 Holdvilág Kamaraszínház Emigránsok (r.: Máté Krisztián) (versenyprogram) ′110 Pályaudvar

19.00 Holdvilág Kamaraszínház Emigránsok (r.: Máté Krisztián) (versenyprogram) ′110 Pályaudvar

20.30 Fabula Rasa koncert Szabadtéri Színpad

 

SZEPTEMBER 15. (hétfő)

11.00 Szakmai beszélgetés Vojtina Bábszínház

17.00 Gergye Krisztián Társulata Melankólia (r.: Gergye Krisztián) (versenyprogram) ′75 Kölcsey Központ – Nagyterem

18.30 Péterfy Bori & Love Band koncert Szabadtéri Színpad

20.00 SPACE színház (H-NL) Holland Cunami - Drowning in Europe (versenyprogram) ′60-75  Pályaudvar

 

SZEPTEMBER 16. (kedd)

11.00 Szakmai beszélgetés Vojtina Bábszínház

17.00 Bemutatkozik a válogató! Ágens és a Természetes Vészek Kollektíva IPSUM – önmagadat  ′65 (versenyprogramon kívül) Vojtina Bábszínház

18.30 Díjkiosztó MODEM udvar

19.00 Kiss Erzsi Panchan koncert Szabadtéri Színpad

21.00 Tomprincz & the Ex zenekar MODEM udvar